Een boom voor boer Bas


Juf Fie FopRecensie Een boom voor boer Bas door Jolanda Kalkman:
Lees je mee met Juf Fie Fop? 

Ik ben juf Fie Fop. Ben je in nood? Roep mij en ik kom er-aan!
Bel de koe is in nood. Boer Bas is naar het bos. Op zoek naar een den. Maar het is al zo laat. En hij is nog niet thuis.
Geen pa-niek, bel. Ik kom er aan.

De boekenserie over juf Fie Fop is speciaal geschreven voor kinderen die net zijn begonnen met lezen. Er zijn inmiddels 3 verschillende verhalen uitgebracht waarvan Een boom voor boer Bas het nieuwste deel is. Dit deel past goed bij het thema Kerstmis en winter. Eerder verschenen de delen: Bel wil naar het bal en Sam de ram.

Dit boek is mijn dochter op het lijf geschreven . Zij is 6 jaar en dus een beginnende lezer. Vol enthousiasme bekeek ze het boek. Door de leuke, kleurrijke illustraties van Ina Hallemans werd ze zo benieuwd naar het verhaal dat ze gelijk begon met lezen.

Wat ons meteen opviel, is de leuke manier waarop de dialogen zijn aangegeven. Door middel van een kleine tekening voor de tekst zie je gelijk wie wat zegt. Hierdoor kun je van tevoren afspreken wie welke rol leest.

Dit is ook erg handig wanneer je het boek op school laat lezen. De kinderen kunnen dan in kleine groepjes zelfstandig aan de slag en iedereen krijgt automatisch een stukje tekst te lezen.

In ons geval vindt mijn dochter zelf lezen het leukste wat er is en kon ik haar gelijk leren voorlezen met verschillende stemmen.

Het voorlezen ging haar eigenlijk heel goed af. De woorden zijn precies op haar niveau. Moeilijkere woorden zijn door middel van de streepjes tussen de lettergrepen makkelijker leesbaar gemaakt. Al gauw moest ze lachen om de grappige dingen die gebeurden. Vooral koe Bel vond ze erg leuk!

Maar er waren ook een paar dingetjes die ze niet direct snapte. Dit is niet erg en juist leerzaam, maar haalde wel de vaart uit het verhaal. Bijvoorbeeld wanneer koe Bel de kar op gaat tillen. De woorden linker en rechter zijn daar vervangen door L-wiel en R-wiel. Ze wist niet wat hiermee bedoeld werd.

Maar nog moeilijker vond ze de woordgrapjes die erin staan. Hierin neemt juf Fie Fop de k van kar weg. Die k krijgt Bel, want zij is de ster en ze verdient de k want dan is ze sterk. Op deze manier staan er nog een aantal zogenaamde grapjes in.

Ik begrijp dat dit nog iets te moeilijk is, maar aan de andere kant is het wel erg leerzaam. Zeker toen ze doorkreeg hoe je met letters kunt spelen en zo andere, nieuwe woorden kunt vormen.

Dit is natuurlijk ook erg leuk om in de klas te doen. Ik denk dat de kinderen binnen de kortste keren vele nieuwe woorden kunnen maken en leren!

Naast creatief met letters kunnen de kinderen ook echt aan het knutselen gaan. Want achter in het boek staat een leuke knutselopdracht. Hierdoor kun je het verhaal echt tot leven laten komen. Dit is ook leuk om zowel thuis als in de klas te doen.

De boeken over juf Fie Fop zijn grappig en leerzaam en je kunt er lekker creatief mee uit de voeten. Een aanrader voor thuis of in groep 3. Wij waarderen het boekje met 5 sterren.

Clavis logo

★★★★★
Juf Fie Fop bolTitel: Lees je mee met juf Fie Fop? Een boom voor boer Bas | Inkijkexemplaar | Auteur: Ann Lootens |Illustrator: Ina Hallemans | Uitgeverij Clavis | Categorie: leren lezen Avi start | Verkrijgbaar als: hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789044843606 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 28-02-2022 | Prijs: €16,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.