Het lievelingsboek van Simon Snoek


Het lievelingsboek van Simon SnoekIn Het lievelingsboek van Simon Snoek rol je van het ene boek zowaar in het andere.

Uit de boekomslag kunnen we al enigszins opmaken wie of wat Simon Snoek in het boek zal tegenkomen: een piraat, een ridder, een draak, een beer, een paar andere dieren, op de achtergrond een kasteel en op de voorgrond liggen enkele boeken. Het is overduidelijk dat Simon liggend in zijn luie zetel geniet van het lezen en van de figuren rondom hem.
Het viel mij op dat de auteur gebruik maakt van korte in rijmvorm geschreven teksten. Ik vind dit een leuk gegeven, want zo kun je kinderen kennis laten maken met rijm en met gedichten. Het is aan de voorlezer om hierin een voortrekkersrol te nemen. 

Elk verhaal eindigt met het woordje ‘boek’, waardoor elke tekst ook heel herkenbaar wordt voor kinderen, die hierdoor zelf de overgang van het lopende verhaal naar het komende verhaal kunnen maken.

Simon Snoek

Een hele mooie insteek bij dit boek is dat je als lezer maar ook als voorlezer op een leuke manier met verschillende boekgenres kennismaakt en je te weten komt dat er naast sprookjesboeken, o.a. ook grappige, griezelige en wetenschappelijke boeken bestaan. Dit prentenboek kan een aanzet zijn om alle soorten boeken van naderbij te gaan bekijken en eventueel te gaan lezen.

De auteur heeft naast herkenbare ook tot de verbeelding sprekende verhalen neergezet. Wat mij opviel en ik een heel fijn idee vond, is dat de bladzijden in dit boek niet op elkaar volgen, omdat de auteur het zo doet lijken dat elk verhaal een deeltje is uit een ander boek. Als je goed kijkt, zie je ook de omtrek van een boek en bovenaan de bladzijde de titel van het boek. Elk verhaal is dus een boek in een boek.

Elk verhaal kreeg twee bladzijden, waarbij de illustrator heel leuke en kleurrijke tekeningen maakte. Hoe meer ik de prenten bekeek, hoe meer details mij opvielen. Ik ben ervan overtuigd dat het als voorlezer heel leuk kan zijn om aandacht te trekken naar deze illustraties en daarbij de fantasie de vrije loop te laten gaan en zelf een verhaal te verzinnen. Op deze manier kan ook de fantasie van het kind gestimuleerd worden naast het creatief omspringen met taal.

Het enige bekende sprookje dat in dit prentenboek voorkomt, is dat van ‘Goudlokje en de drie beren’.
Het laatste verhaal in het boek laat ons opnieuw uitkomen bij ‘Het lievelingsboek van Simon Snoek’.

Dit prentenboek is naar mijn gevoel een ode aan boeken en kan het leesplezier en de liefde voor boeken bij jonge lezers alleen maar aanwakkeren en versterken. Voor het originele concept, voor de heel kleurrijke, leuke en grappige illustraties waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.

Lemniscaat
★★★★
Het lievelingsboek van Simon SnoekTitel: Het lievelingsboek van Simon Snoek | Auteur: Julia Donaldson | Illustrator: Axel Scheffler | Vertaler: Bette Westera | Uitgeverij: Lemniscaat | Categorie: Zelfstandig lezen | Verkrijgbaar als hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789047713982 | Verkrijgbaar sinds: december 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 18-01-2022 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.