Ik lees het zelf! Met drie in de klas


Recensie Ik lees het zelf! Met drie in de klas door Jolanda Kalkman:
Dit is Lan. En dit is Rik. En dit is Mo. Daar is de school. Rik is op tijd. Mo is laat. Lan is net op tijd! Aan de muur vooraan in de klas hangen een wandklok en een schoolbord. Op het bord schreef juf Roos met krijt een heel groot woord: welkom!

Met drie in de klas is een prachtig leesboek dat helemaal met je kind mee zal groeien. Het leesniveau begint op AVI-Start. Hierin kunnen de oudste kleuters al zelf een heel aantal woorden lezen. De langere zinnen kun je als ouder voorlezen. Wanneer je dit een paar keer hebt geoefend, zullen de kleuters al snel woorden in de tekst herkennen. Eenmaal in groep drie gaat het lezen met sprongen vooruit. Gelukkig kunnen de kinderen met dit boek steeds opnieuw de uitdaging aan om nieuwe woorden te leren lezen. Want het leesniveau in dit boek eindigt pas bij AVI-M5.

Met drie in de klas is naast een oefenboek ook een heel leuk voorleesboek. In het verhaal komen drie kinderen, Lan, Mo en Rik, voor het eerst op school. Hier leren ze de eerste letters te schrijven en te lezen. Maar Mo schrijft heel anders dan de andere kinderen. Hij schrijft van rechts naar links. Hij komt uit Irak en kan zijn naam in het Arabisch schrijven. Hij moest vluchten voor de oorlog. Zijn goudvis kon natuurlijk niet mee. Juf Roos heeft een goudvis in de klas en Mo mag naast de vissenkom zitten. “Nu heb je weer een vis, zegt ze zachtjes.”

Net als Mo schrijft ook Lan van rechts naar links. Zij komt uit China. Haar naam lijkt wel een tekening, zo bijzonder is het Chinese schrift. Ze vindt het erg leuk op school, totdat juf Roos vertelt dat ze gaan zwemmen met de klas. Want Lan kan helemaal niet zwemmen!

De schrijfster, Hilde E. Gerard, weet zelfs na 15 jaar schrijven nog heel goed hoe het is om voor het eerst te leren lezen. Toen ze 20 was, ging ze namelijk naar China. Wat voelde ze zich daar klein en verloren toen ze erachter kwam dat ze geen enkele letter meer kon herkennen! Ik vind het erg knap van haar, hoe ze de leeswereld door jonge kinderen wil laten ontdekken. Stapje voor stapje. En dat het haar gelukt is om de kinderen aan de hand van een aantrekkelijk en herkenbaar verhaal mee te nemen in deze leeswereld.

Ik heb dit boek voorgelezen aan mijn dochter (5). Zij is nu oudste kleuter en was helemaal trots toen ze tot de ontdekking kwam dat ze woorden zelf kon lezen. Natuurlijk is ze er nog niet aan toe hele zinnen te lezen, daarom heb ik het boek aan haar voorgelezen. Ze vond het verhaal erg leuk en interessant. Extra leuk vond ze de “lesjes” die er tussendoor in staan. Sommige kon ze zelfs al heel goed! Zoals het oplossen van de raadseltjes. Ook wist ze erg goed de volgorde van het verhaaltje te bepalen, waardoor ze zo wist welke zin er wel of juist niet bij hoorde.

Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, is de uiterlijke verzorging van het boek. Zo staat het boek vol met schattige dierentekeningen die gemaakt zijn door Julie van Hove. De gekozen dieren passen heel goed bij de personages die ze zijn. Wanneer je alleen naar het verhaal luistert, denk je dat het over echte kinderen gaat, maar wanneer je dan naar de illustraties kijkt, zie je dat het om allemaal verschillende dieren gaat.

Elk leesniveau heeft zijn eigen kleur. Voorin vind je duidelijk welke kleur er bij welk niveau past. Eigenlijk het enige wat nog ontbreekt, is een handig leeskoord. Maar natuurlijk kun je altijd je eigen boekenlegger gebruiken.

Ik ben erg enthousiast over dit boek. Ik zag hoe blij mijn dochter was bij het herkennen van de eerste woordjes. Ook het verhaal is een verhaal met een inhoud die heel goed past bij deze leeftijd en daardoor ook erg herkenbaar is. Daarnaast ben ik helemaal weg van de illustraties. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek waarderen op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Mijn eerste groeiboek: ik lees het zelf! Met drie in de klas | Serie: Mijn eerste groeiboek | Auteur: Hilde E. Gerard | Illustrator: Julie van Hove | Uitgeverij: Davidsfonds Infodok | Categorie: zelfstandig lezen | Leesniveau: AVI Start – AVI M5 | Leeftijdsadvies: 7 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | 192 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789002272295 | Verkrijgbaar sinds: december 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 13-01-2021 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.