Stinkhond in de sneeuw


StinkhondSneeuwpret met Stinkhond en Plattekat

‘Stinkhond in de sneeuw is het elfde deel van de populaire boekenserie van Colas Gutman over Stinkhond, een lelijke domme hond die ruikt naar sardientjes en eruitziet als een gerafeld tapijt, maar met een hart van goud. Net zoals zijn kompaan Plattekat woont hij in een vuilnisbak en samen beleven ze heel wat avonturen.

In ‘Stinkhond in de sneeuw’ zitten Stinkhond en Plattekat rillend van de kou in hun vuilnisbak, wanneer uit de lucht plots poedersuiker komt vallen dat alles onder een wit laagje bedekt. Wanneer ze vernemen van poedel en basset dat ze hun Skispekvet gaan behalen, willen Stinkhond en Plattekat dolgraag mee, maar dat zal bij een dromen blijven, denken ze. Dan leest Stinkhond in ‘Het Blafblad’ de volgende advertentie:Stinkhond illustratie nieuw

‘Gezocht: een sledehond om de vuilnisbakken
van het skistation Shamponix weg te slepen.
Gezelschapskat geen bezwaar.’

Beiden hoeven niet lang na te denken en vertrekken met de trein naar de bergen. Onderweg ontmoeten ze het eigenwijze jongetje Anorak en zijn mysterieuze vader. Eenmaal ter plaatse worden ze opgewacht door een klein sneeuwvrouwtje en een verschrikkelijke sneeuwman, eigenaren van Hotel Stinkhol, voor wie Stinkhond zal gaan werken. 

Ik kende deze serie enkel van naam en was uitermate verrast over het grappige karakter van dit boek. Het verhaal is opgebouwd in korte hoofdstukken, met genoeg spanningsopbouw en de auteur heeft een vlot leesbare schrijfstijl, gebruikt geen moeilijke woorden en de dialogen tussen de verschillende personages zijn humoristisch en brengen vaart in het verhaal. Het verhaal wordt versterkt door fijne grappige gedetailleerde paginagrote en kleinere illustraties van Marc Boutavant. De expressieve uitdrukkingen op de gezichten van de personages hebben mij echt gecharmeerd en vergroten de ’lees’-beleving van het doelpubliek.Stinkhond illustratie

Ik vond het leuk dat in het verhaal verschillende wintersportelementen worden uiteengezet, maar dat ook een aantal uitdrukkingen zoals ‘sneeuwbaleffect’ op een heel bevattelijke manier wordt uitgelegd. Het viel mij op dat de auteur subtiel het standenverschil tussen Stinkhond, Plattekat en de andere ‘betere’ dieren en personages in het verhaal heeft verwerkt.

Dit boek is uitermate geschikt om uit voor te lezen en als voorlezer kun je heel wat fantasie kwijt om het verhaal bij te kleuren en bij de illustraties kunnen tig aantal begrippen zoals ‘boosheid’, ‘verwondering’, ‘verliefdheid’, ‘emoties’ worden besproken en uitgelegd. De verschillende dieren die afgebeeld staan op de binnenbladen van de omslagen, kunnen door de voorlezer benoemd worden, zodat kinderen heel wat hondensoorten in het dagelijkse leven kunnen en zullen herkennen.

Het verhaal verveelde mij nooit en geregeld moest ik lachen om de belevenissen van de personages. Ik heb van dit boek genoten en had te doen met goedgelovige Stinkhond, die een plaatsje in mijn hart heeft veroverd en ik wil zeker nog veel meer over zijn avonturen lezen. Het boek is uitgegeven in een goed in de hand liggend hardcoverfomaat.

Voor het leuke grappige verhaal, voor de fijne illustraties waardeer ik dit boek graag met vier sterren.

★★★★
StinkhondTitel: Stinkhond in de sneeuw | Leesfragment |  Auteur: Colas Gutman | Illustrator: Marc Boutavant | Vertaalster: Sylvia Vanden Heede | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: jeugdboeken– Leren lezen | Verkrijgbaar als: hardcover en als e-book | 86 pagina’s | ISBN13: 9789401486842 | Verkrijgbaar sinds: 4 oktober 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 07-11-2022 | Prijs: € 11,99  en e-book €7,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Lannoo logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.