Boutje van de rommelberg


BoutjeRecensie Boutje van de rommelberg door Jolanda Kalkman:
Een heerlijk avontuur vol spanning, humor en warmte

Boutje en zijn vader Ed wonen in een huisje op wielen. Maar nergens mogen ze hun huisje neerzetten. Na heel lang zoeken komen ze op een grote, lege plek met heel veel rommel. Hier kunnen ze hun huisje wel neerzetten. Van de rommel wil Boutje een elektrische skelter maken. Daarom gaat hij op zoek naar onderdelen. Plotseling vindt hij een gouden beeldje van een bokser. Boutje besluit het te bewaren als verjaardagscadeautje. Opeens staan er drie politieauto’s bij de Rommelberg. En al die agenten zijn op zoek naar het gouden beeldje. Maar ze geloven niet dat Boutje dit tussen de rommel heeft gevonden en daarom stoppen ze Ed in de gevangenis! Lukt het Boutje om zijn vader weer vrij te krijgen?

Boutje van de rommelberg is een ontzettend leuk voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Het boek is geschreven door Mirjam Oldenhave. Zij is een bekende kinderboekenschrijfster. Zo schreef zij eerder de Mees Kees boeken, die door mijn zoon verslonden zijn.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn dochter (6 jaar) en we hebben samen genoten van het verhaal. Er zit namelijk van alles in. Het verhaal is soms zielig, vaak grappig, erg fantasierijk en lekker spannend.
Wat ik erg fijn vind, is dat het zo realistisch geschreven is. Hierdoor gaat voorlezen bijna vanzelf. Ook kun je soms tijdens het voorlezen vragen stellen, zoals wat denk jij? Hierdoor blijven ze betrokken bij het verhaal. Dat is extra handig wanneer je het boek bijvoorbeeld aan een klas voorleest.

Soms vond ik de verhaallijn wel een gekke wending nemen die ik dan niet heel goed begreep. Wat wel grappig is, is dat dit mijn dochter juist helemaal niet opviel! Voor haar was het heel vanzelfsprekend dat er plotseling een steenbok boven op de rommelberg stond, terwijl ik zelf dacht van hè, heb ik nu een stukje overgeslagen? Tegen het eind had ik nog een keer zo’n momentje, maar ook daar viel het mijn dochter totaal niet op. Je hebt wat dat betreft gewoon wat fantasie nodig en dan vooral niet te diep nadenken, maar genieten van het verhaal.

Wat ook goed verwerkt is in het boek, zijn de grote verschillen tussen rijk en arm. Helaas wonen er nog veel kinderen in armoede, maar wordt daar veel te weinig bij stilgestaan. Mirjam Oldenhave weet dit thema goed in het verhaal te verwerken, juist door de luxe waarin Sisi woont, enorm te overdrijven.

“ ”Is het leuk om rijk te zijn?” vroeg Boutje.
“Natuurlijk! Dan kan je alles kopen wat je wilt,” zei Sisi.
“Wat wil je liever zijn, arm of rijk?” vroeg Boutje.
Daar moest ze lang over nadenken. “Wat jij bent, dat wil ik zijn.” ” – Mirjam Oldenhave

De illustraties zijn gemaakt door Rick de Haas. Boutje is heel handig en maakt van alles. Hoe hij dit doet, staat schematisch uitgelegd in handige tekeningen naast de tekst. Deze kleine tekeningen werken heel verhelderend en zijn nog leerzaam ook. De grotere tekeningen zijn fijn om tijdens het lezen naar te kijken en passen goed bij de tekst. Doordat de afbeeldingen in kleur zijn afgedrukt, spreken ze extra aan en oogt het boek ook extra mooi en luxe.

Dit vond Annechien van Boutje:
“Ik vond het heel zielig dat de vader van Boutje naar de gevangenis moest. Maar ik vond Boutje wel heel dapper hoor! Met alles wat hij in zijn eentje deed. Gelukkig had hij wel een vriendin Sisi en een hondje en Rambo de steenbok natuurlijk. Die vond ik echt heel gevaarlijk! Ik zou nooit een plank omhoog houden wanneer ik een steenbok zie!”

Samen hebben we echt genoten van het boek. We hebben steeds meerdere hoofdstukken achter elkaar gelezen, omdat we wilden weten hoe het verhaal verder zou gaan. Toen het boek uit was, misten we Boutje zelfs. Daarom verdient dit boek alle 5 de sterren.
kinderboeken ploegsma

★★★★★
BoutjeTitel: Boutje van de rommelberg | Leesfragment | Auteur: Mirjam Oldenhave | Illustrator: Rick de Haas | Uitgeverij Ploegsma | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 160 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789021681894 | Verkrijgbaar sinds: 15 juni 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 17-07-2021 | Prijs: €18,99, e-book: €8,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.