Cato en de regenboog


Recensie Cato en de regenboog door Jolanda Kalkman:

Cato is lekker in de tuin, op zoek naar bijzondere beestjes in het gras. Dan roept papa dat het tijd is om te gaan douchen. Maar Cato heeft hier nog geen zin in. Ze zou veel liever in de tuin willen douchen. De sproeier zou een goede douche zijn. En het mag nog ook van papa! Gauw zet Cato de sproeier aan. Maar wat is dat? Tussen de waterstralen door ziet Cato ineens allemaal kleuren. Een hele mooie regenboog! Maar net was die er nog niet, dus waar komt die regenboog nu opeens vandaan? Gauw gaat Cato op onderzoek uit.

Cato is een echte wetenschapper. Door goed onderzoek te doen weet ze grote raadsels op te lossen. Zo ook in Cato en de regenboog. Wanneer ze aan haar broer of mama vraagt waar de regenboog vandaan komt, krijgt ze geen antwoord. Daar heeft ze dus niks aan. Er is maar één oplossing. Zelf uitzoeken hoe het kan!

De boeken van Cato zijn geschreven door Marjolein Hovius. Dat Marjolein een wetenschappelijke achtergrond heeft, komt goed van pas bij de serie boeken. Ze vindt het namelijk zelf net zo leuk als Cato om haar tanden in een moeilijk vraagstuk te zetten.
De illustraties zijn van Luli Bunny. Ze vindt het leuk om grappige en leuke karakters te ontwerpen die je ook nog weten te raken. Dit zie je vooral terug in Poema, Cato’s langharige cavia waarmee Cato altijd even kan overleggen tijdens haar onderzoeken.
Wanneer je naar de uitdrukkingen van Poema kijkt, moet je echt lachen. Dan kijkt hij heel schattig en lief, dan weer heel ondeugend.
Wat ook erg handig is, is dat Cato een trui heeft met allemaal kleine zakjes waar ze de meest handige voorwerpen uit weet te toveren: een pleister, haarspeldje, paperclip of een moertje bijvoorbeeld.

Illustratie: Luli Bunny

Op onderzoek uitgaan is iets wat jonge kinderen bijna automatisch doen. Kinderen kunnen eindeloos een toren bouwen, terwijl hij steeds omvalt. Of wanneer ze een kwast verf schoonmaken in een glas water, zien ze dat het water zwart wordt, terwijl de verf bijvoorbeeld rood was. Of de ontdekking die Cato heeft gedaan, de regenboog.

Annechien (4):
“Wij hebben soms ook een regenboog in huis. Dat is op de deur naast het aquarium. Maar nu weet ik hoe dat komt. Door de zon!”
Al sinds ze heel klein is, rent ze op die regenboog die af en toe op de deur valt. Een regenboog is ook heel mooi om te zien!
“Ik vind Poema erg lief. Ik snap wel dat dat het lievelingsdier van Cato is!” “Maar dat van die appels werkt niet hoor. Ik eet ook graag appels, maar als ik appels eet, kan ik toch niet beter denken? Maar dan word ik wel gezond, want appels zijn gezond!”

De boekjes van Cato vind ik echt heel leuk. Op een eenvoudige manier worden wetenschappelijke feiten uitgelegd. Door eerst op onderzoek te gaan en af te strepen wat afvalt, komt Cato steeds dichter bij de oplossing. De illustraties helpen dit duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door de juiste kleuren te laten zien. De kleuren van de regenboog zijn namelijk altijd op dezelfde volgorde.
De plassende kabouters vonden wij erg grappig. Annechien: “Dat kan toch helemaal niet!” Wat ik persoonlijk leuk vind, is dat de kabouter er toch bijgehaald is, maar dan zonder de pot met goud zoals dat in andere verhalen verteld wordt!

Wij waarderen dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Cato en de regenboog | Auteur: Marjolijn Hovius | Illustrator: Luli Bunny | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover | 28 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789493145078 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 19-04-2020 | Prijs: €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.