Cato en het lampje


Recensie Cato en het lampje door Jolanda Kalkman:
Cato loopt naar de koelkast om nog wat melk in te schenken. Maar wanneer ze de koelkast opendoet, valt haar plotseling iets op. In de koelkast brandt een lampje. Steeds doet ze de koelkast open en dicht, maar steeds als ze de deur opendoet, brandt het lampje. Zal dat lampje dan altijd aan staan?

Ze vraagt het eerst aan haar broer, maar hij weet niks van een lampje af. Dan vraagt ze het aan mama en zij antwoordt dat het lampje natuurlijk altijd aanstaat, want anders wordt de kaas bang in het donker. Tot slot vraagt ze het aan papa. Hij zegt dat het lampje uitgaat wanneer je de deur dichtdoet. Maar is dit wel zo? En hoe kun je er nu zelf achter komen of het lampje aanblijft of juist niet? Cato gaat het onderzoeken en vindt een bijzondere manier om achter het antwoord te komen.

In de boeken die uitgeven worden door Mo’s Daughters, spelen meisjes de hoofdrol. Door te kiezen voor een meisje in een rolmodel kun je laten zien dat ook voor meiden alles mogelijk is. In deze serie heeft Cato een duidelijke passie voor exacte vakken. Deze vallen onder “STEM” (science, technology, engineering mathematics). Uit onderzoek is gebleken dat wanneer meisjes worden geïnspireerd door een rolmodel, er veel meer meisjes geïnteresseerd zijn in STEM. Met andere woorden, er is een grotere interesse in wetenschap.

Cato is een echte wetenschapper. Ze is slim en opmerkzaam. Ze is erg nieuwsgierig naar hoe dingen werken en komt hier graag zelf achter. Haar langharige cavia is er om te “gebruiken” in haar onderzoek of om even mee te overleggen.
Aan opruimen heeft ze een hekel. Ze weet wel al wat ze later wil worden: entomoloog, dat is een moeilijk woord voor insectenexpert.

De boekjes uit de Cato-serie zijn geschreven door Marjolijn Hovius. Marjolijn heeft een wetenschappelijke achtergrond. Hierdoor kan ze zich goed in Cato inleven, want net als Cato vindt ze het leuk om haar tanden in een vraagstuk te zetten.
De boekjes zijn geschreven voor kinderen van ongeveer 6 jaar. Ze zijn grappig en leerzaam.

De illustraties zijn gemaakt door Luli Bunny. In de illustraties zijn veel kleine details verwerkt. Kijk maar eens naar bijzondere haarspeldjes in Cato’s haar, haar trui met allemaal vakjes en het notitieblokje voor leerzame tekeningetjes.
Poema, de langharige cavia, heeft ook een heel eigen karakter gekregen. Dit komt goed naar voren wanneer hij stiekem van alles zit op te peuzelen.

Ik heb dit boekje samen met mijn dochter (4) gelezen en bekeken. Ze wilde ook gelijk in onze koelkast kijken om naar het lampje te kijken.
De uitleg van het groter en kleiner worden van je pupillen vond ze nog een beetje moeilijk. Maar ze kon wel vertellen dat ze in het donker bijna niks kan zien en dat wanneer je ‘s ochtends de lamp aandoet, je ogen soms nog niet goed willen kijken.
Achterin het boekje staat nog een proefje dat je kunt doen om er zelf achter te komen hoe jouw pupillen werken.

“Cato maakt wel een beetje rommel in de keuken! Dat gaat oma niet leuk vinden!” Net als Annechien heeft Cato een veel oudere broer. Dat vonden wij alle twee leuk om te lezen, omdat er niet vaak een groot leeftijdsverschil tussen zussen en broers zit.

Wij vinden vooral de informatieve kant die in dit boekje naar voren komt, erg leuk. Zo is het niet alleen leuk om (voor)te lezen maar ook nog eens leerzaam. Daarom waarderen wij het op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Cato en het lampje | Auteur: Marjolijn Hovius | Illustrator: Luli Bunny | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover| 28 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789493145023 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 06-12-2019 | Prijs: €9,99 | Bestellen