De Smoezels en de reuzeninktvis


De Smoezels en de reuzeninktvisDe Smoezels schommelen lekker in hun hangmatje op de vuilnisbelt heen en weer, terwijl papa Smoezel een vals liedje zingt. Wat is het leven toch mooi zo. Maar de Smoezelkinderen denken daar heel anders over! Die vervelen zich te pletter. Ze zouden wel een echt avontuur willen beleven. Daarom besluiten ze naar professor Proos Sekko te gaan. Want bij hem valt altijd wel iets te beleven!

En dat klopt ook, want wanneer de Smoezelkinderen bij de professor aankomen, is hij net van plan om met zijn collega Ton Handig zijn super-de-luxe duikcapsule uit te gaan proberen. Nou, die kans laten de Smoezelkinderen niet liggen en ze halen de professor over om met Tom Handig mee te reizen naar de tijd van de Ming-dynastie om daar porselein uit een gezonken schip te gaan halen. “Vette bagger!” roepen de Smoezelkinderen. “Eindelijk gaan we weer op avontuur!”

De Smoezels is een vermakelijk volkje dat leeft op een vuilnisbelt. Ze zijn dol op modderplassen en stinkwolken, maar vers eten en parfum vinden ze maar stom. De Smoezelkinderen willen altijd graag op avontuur en maken zo de meest wonderbaarlijke dingen mee. Ondertussen leer je zelf ook nog het een en ander. Zo kom je in dit avontuur van alles te weten over de Ming-dynastie. “Wat voor ding-was-tie?”

De serie over de Smoezels is echt heel erg grappig en ook nog een tikkeltje leerzaam. Er zijn inmiddels al verschillende delen uitgekomen die je prima los van elkaar kunt lezen. Sommige zijn speciaal voor leesniveau M4 geschreven. Ook zijn er grappige Smoezelhandpoppen verkrijgbaar. Deze maken het avontuur helemaal compleet!

Nu vraag je je misschien af, wat deze boekjes nu juist zo grappig maakt? Ik heb de Smoezels al eerder voorgelezen aan mijn dochter (5) en zij ligt steeds in een deuk wanneer ze het ene Smoezelkind tegen het andere Smoezelkind uitspraken hoort doen, zoals: “Stoffige stinklaars” of “Slijmerige slijk en tenenkaas”. Ze wilde dan ook dat ik direct begon met voorlezen. Daarnaast is het verhaal lekker spannend genoeg. Piraten, haaien en een reuzeninktvis horen natuurlijk bij een echt avonturenverhaal.

Annechien (5): “Ik vind de Smoezels leuk, ook al zijn ze super vies. Dit avontuur is heel anders dan het vorige avontuur. Ik miste wel een beetje Vuurkontje in het verhaal. Maar ik vond dit verhaal wel spannend hoor en super grappig!”

Zowel de tekst als de illustraties zijn gemaakt door Erhard Dietl. Wanneer je de Smoezels nog niet kent, legt hij in de eerste paar pagina’s uit wie of dat ze zijn. Daarna begint het echte verhaal. De illustraties beelden het verhaal uit. Hierdoor is het extra leuk voor kinderen om zowel te luisteren als te kijken. Ook komt het avontuur zo extra tot leven, want de vliegen vliegen heerlijk in het boek rond. Er weet er zelfs een mee te reizen in de duikcapsule naar het nu-van-vroeger. Maar het grappigst blijven natuurlijk “Potverdriekikkerbillenscheet!” alle bijzondere uitspraken van de Smoezels zelf! Twijfel dus niet langer en maak nu kennis met de avonturen van de Smoezels. “Ja, dat is een superstinkplan!”

★★★★★
De Smoezels en de reuzeninktvisTitel: De Smoezels en de reuzeninktvis |Oorspronkelijke titel: Die Olchis im Land der Riesenkraken | Inkijkexemplaar | Auteur: Erhard Dietl | Vertaald door Hedi de Zanger | Uitgeverij De Vier Windstreken | Categorie: voorleesboeken, zelflezen | Leeftijd: vanaf circa zes jaar |  Leesniveau M4 | Verkrijgbaar als: hardcover | 112 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789051168327 | Verkrijgbaar sinds: maart 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-04-2021  | Prijs: €12,95 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.

De Vier Windstreken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.