De Smoezels in Dinoland


Recensie De Smoezels in Dinoland door Jolanda Kalkman:
Smoezels houden van modderplassen, regenbuien, afval en vliegen. Maar schoonmaken, wassen en tandenpoetsen vinden ze echt heel stom. De Smoezels wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad. Papa Smoezel werkt er aan zijn uitvindingen en mama Smoezel zorgt voor baby Smoezel terwijl de Smoezelkinderen verstoppertje spelen. Maar baby Smoezel brult als een roestige grasmaaier. Hij heeft zo’n kiespijn! Mama Smoezel vraagt of de Smoezelkinderen even op baby Smoezel willen passen. Maar hier hebben ze helemaal geen zin in!

Gelukkig komt professor Proos Sekko aangestapt. Hij duwt een vreemd ding voor zich uit. Hij heeft een reismachine gemaakt, waarmee je helemaal naar het nu-van-vroeger kunt reizen! Maar hij heeft nog iemand nodig om de reismachine mee uit te proberen. Niemand heeft zin om voor smoezelkonijn te spelen. Behalve de Smoezelkinderen, want zo hoeven ze niet op baby Smoezel te passen. “Donderscheet en vlam in de pan! Wij durven wel!” blz 23

De Smoezels in Dinoland is een heel grappig en tikkeltje spannend verhaal voor kinderen vanaf een jaar of vier. Door alle gekke Smoezeluitspraken moeten zowel jij als je kinderen hardop lachen. Opmerkingen zoals “Smerige stinkelaars”, “Slijmerige slijk en tenenkaas” en “Sippe soepkip” zijn echt hilarisch.

Het verhaal is lekker avontuurlijk. De Smoezelkinderen reizen namelijk naar de oertijd. In dit land vol Dino’s ontmoeten ze een minidino die zijn moeder kwijt is geraakt. Ze proberen hem terug te brengen naar zijn moeder en komen zo in een groot avontuur vol gevaar terecht!

De illustraties zijn gemaakt door de schrijver. Ze zijn heel kleurrijk en vertellen zelf ook het verhaal. Hierdoor kunnen kinderen meekijken tijdens het voorlezen en genieten zo dubbel van het verhaal.

Om het boek zelf te lezen moet je wel al goed kunnen lezen, want er staan veel gekke woorden in die voor beginnende lezers echt nog veel te moeilijk zijn om te lezen.

Ik heb het boek samen met mijn dochter (4) gelezen. Zodra ze het boek in haar handen kreeg, was ze super enthousiast. Ze heeft op haar gemak eerst door het hele boek gebladerd. Totdat ze op een heel gevaarlijke T-rex stuitte, toen werd het wel een tikkeltje te spannend! Maar tijdens het voorlezen moest ze hartelijk lachen om alle grappige zinnen. Ze kon dan ook niet wachten totdat ik verder ging met lezen.

Annechien (4):
“Ik vind de Smoezels heel erg grappig! Maar ook wel erg vies. Wie lust er nu stinksoep en smeertaart?”, zegt ze lachend.
“Maar soms is het ook zielig. Want die baby Dino is zijn mama kwijt en dat is niet leuk. Die enge dino met die gevaarlijke tanden vond ik maar griezelig!” Wanneer het heel spannend is, loopt ze graag weg. Maar omdat ze al door het boekje had gebladerd, wist ze door de illustraties dat het goed af zou lopen, daarom bleef ze nu wel zitten om te luisteren hoe het af zou lopen.

We hebben samen erg gelachen tijdens het lezen. Vooral wanneer ik soms niet goed uit de zinnen kwam. “Je vindt het nog een beetje moeilijk hè, mama?”.
We zijn gelukkig nog niet “uitgesmoezeld”. Er zijn in deze serie nog veel meer leuke boeken uitgekomen, waaronder ook AVI M4 boekjes, zodat kinderen ze ook zelf kunnen lezen. Voor de echte fans zijn er ook een pluchen Smoezelhandpop en Vuurkontje verkrijgbaar, zodat je je eigen avonturen kunt bedenken.

Wij waarderen dit boek op 5 sterren.

★★★★★
Titel: De Smoezels in Dinoland | Auteur: Erhard Dietl | Uitgeverij De Vier Windstreken | Categorie: voorleesboeken | tot 6 jaar voorlezen, vanaf 7 jaar zelflezen | Thema’s: dinosaurussen, prehistorie, avontuur, helpen | Verkrijgbaar als: hardcover | 112 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789051167726 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 06-05-2020 | Prijs: €12,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.