Een wonder prachtig dier


Een wonderprachtig dierRecensie Een wonderprachtig dier door Jolanda Kalkman:
Een dierengedicht voor elke dag van het jaar

Poëzie voor iedereen. Met die gedachte is dit prachtige boek tot stand gekomen. Een genot voor het hele gezin, vol kijk- en (voor)leesplezier! Wat je lievelingsdier ook is, je vindt het vast en zeker terug in een van deze prachtige gedichten. Wie weet ontdek je wel een heel nieuw lievelingsdier. Er valt namelijk zoveel te ontdekken!

Een wonderprachtig dier is het vervolg op het in 2019 uitgekomen boek Ik wou dat ik een vogel was. Naast bekende dichters vind je ook minder bekende namen in dit boek. Extra bijzonder is dat er een gedichtenwedstrijd was uitgeschreven, waarmee je een publicatie van je gedicht in dit boek kon winnen. Zo is er een mooie samenstelling van oude en nieuwe gedichten ontstaan en kun je kennismaken met het werk van nieuw ontdekte dichters.

Een wonderprachtig dier is daadwerkelijk een prachtig boek. Vooral vanwege die schitterende, kleurrijke illustraties. Elk dier is afgebeeld in zijn eigen unieke omgeving. De illustraties zijn abstract. Toch zie je gelijk om welk dier het gaat, de specifieke kenmerken van het dier zijn niet vergeten. Ook mijn dochter (6) vindt het een prachtig boek om in te bladeren. Haar eerste reactie was: “wouw!”


Een wonderprachtig dier header

Nu zijn niet alle gedichten even eenvoudig. Maar ach, poëzie hoeft niet altijd meteen heel duidelijk te zijn, ze neemt je vaak mee in een wonderlijke wereld van woorden en dit boek laat je kind op een unieke manier kennismaken met deze bijzondere woordenwereld.

Een gedicht is gelukt wanneer het een glimlach weet op te wekken, maar ook wanneer het je weet te raken. Zoals het gedicht van Rutger Kopland over de maatregelen die er genomen moesten worden vanwege de gekkekoeienziekte. Een hele tijd geleden heeft mijn dochter een afbeelding van varkens gezien die geruimd werden. Nu kwam dit beeld gelijk boven bij het voorlezen van dit gedicht. Ze vroeg twee, drie keer of de koe dood moest. En ik zag zelfs dat haar ogen waterig werden bij de gedachte. Nou, dan heb je als schrijver echt een gevoel weten over te brengen in slechts een paar enkele zinnen en dat vind ik ontzettend knap.

Naast de bekende dieren kom je in dit boek ook heel veel onbekendere dieren tegen. Zou jij de Hop herkennen? Deze prachtige vogel, met zwart-witte vleugels en een parmantige kuif had liever Elvis geheten (Lizette de Koning).
Ook zijn er gedichten die leerzaam zijn of vol weetjes staan. Bijvoorbeeld de gedichten over de buidelrat van Syvie Marie en Siel Verhanneman. Deze gedichten zijn droevig en weten je te raken, omdat ze over de dood gaan, passend bij de buidelrat, omdat die zich voor dood houdt om zich te verdedigen. Maar gelukkig zijn er ook heel veel vrolijke gedichten. Zoals het gedicht van Wiel Kusters over schijtende geiten. Of die van Gerard Tonen, waarin hij wenste zelf een aap te zijn.

Dit prachtig geïllustreerde boek is echt een aanwinst voor het hele gezin. Met een dierengedicht voor elke dag van het jaar raak je niet uitgekeken en uitgelezen. Het boek staat helemaal vol prachtige pareltjes. Die je echt zelf moet gaan ontdekken.

Het boek is zeker niet goedkoop, maar is het waard. Je krijgt er een boek voor het leven voor terug. Leg het bijvoorbeeld goed zichtbaar op de kinderkamer of in de klas neer en je zult zien dat het met grote regelmaat gepakt zal worden. Daarnaast steun je met de aanschaf van dit boek direct het WNF.

kinderboeken ploegsma

★★★★★
Een wonderprachtig dier bolTitel: Een wonderprachtig dier | Leesfragment | Auteur: diverse | Illustrator: Britta Teckentrup | Oorspronkelijke titel: Tiger, Tiger, Burning Bright! An Animal Poem for Every Day of the Year | Uitgeverij: Ploegsma | Categorie: Voorleesboeken, Poëzie | Verkrijgbaar als: Hardcover | 336 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789021682525 | Verkrijgbaar sinds: 9 november 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 22-01-2022 | Prijs Hardcover: €39,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.