Fien – Gezocht: vriend(in) door dik en dun


Recensie Fien – Gezocht: vriend(in) door dik en dun door Fany van Hemelen:
Fien, de brutale en eigenwijze meid leert hoe vriendschap werkt in dit vrolijke verhaal!

Vriendschap is de rode draad in dit leuke boek over Fien en het past dan ook perfect in de Kinderboekenweek (2018). Het werd eerder in 2015 al uitgegeven onder de titel “Fien vindt het uit”.

De cartooneske tekeningen en de tekst zijn van Harmen Van Straaten en zorgen voor de vrolijke uitstraling van dit boek. Als kind won hij al kleurwedstrijden, omdat hij goed kon tekenen, maar eigenlijk vond hij tekenen stom. Toen dacht hij dat iedereen kon tekenen en dat je andere dingen moest kunnen en daarom hij ging rechten studeren. Later bleek de liefde voor het tekenen te groot en naast illustrator is hij nu ook schrijver van kinder- en jeugdboeken.

Fien is niet op haar mondje gevallen. Ze is nogal brutaal en speelt graag de baas. Sjoerd en Juliano zijn haar vrienden, maar ineens wil ze ook een vriendin. Fien is ook nieuwsgierig en ontdekt verschillende “geheimpjes” in dit boek. Wat is er toch aan de hand met het spookhuis? Wat is er toch met Juliano dat hij zo vaak optrekt met Peggy? Wat heeft Meester Teun te verbergen? Dit zijn allemaal dingen waar Fien beslist antwoord op wil hebben. Ze begint met Evelien te veroveren als vriendin.

De weg naar de vriendschap met Evelien verloopt niet zonder slag of stoot want Evelien blijkt zelf ook vrij dominant. Toch weten ze het samen zo te regelen dat ze om en om de baas kunnen zijn. Fien vergeet echter iets belangrijks! Fien is zo bezig met wat zij wil en daardoor ziet ze niet dat één van haar vrienden het moeilijk heeft. Uiteindelijk leert ze opnieuw wat belangrijk is en dat vriendschap niet draait om de baas te spelen, maar om zorgen voor elkaar. Fien leert ook dat wanneer je altijd je zin wil hebben je misschien alleen achter blijft en dat wil ze toch liever niet.

Wat is Fien een heerlijk ondeugend meisje. Ze is brutaal en zegt vaak gekke dingen maar in haar hart is ze ook heel lief. Door haar eigenwijze gedrag beleeft ze allerlei avonturen. Ze is wel een tikkeltje te bazig, maar gelukkig leert ze dat vriendschap zo niet werkt.
Dit humoristische boekje van Harmen van Straaten is heerlijk om zelf te lezen of om uit voor te lezen. Het bevat veel fantasie, grappige situaties en tussen alle avonturen door krijgen kinderen toch enkele belangrijke waarden en normen mee.

★★★
Titel: Fien – Gezocht: vriend(in) door dik en dun | Leesfragment | Auteur en illustrator: Harmen van Straaten | Uitgeverij Leopold | Categorie: Kids, voorlezen | Leeftijd: 5-6 jaar | Uitvoering: hardcover | 96 pagina’s: | ISBN13: | Verkrijgbaar sinds: augustus 2018 |Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 12-10-2018 | Prijs: €7,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.