Het grote avontuur van Kleine Muis


Het grote avontuur van Kleine MuisRecensie Het grote avontuur van kleine Muis door Jolanda Kalkman:
Voorleesverhalen met een staartje

Kleine Muis is zijn opa kwijt, hij kan hem nergens vinden. Maar zoeken gaat ook moeilijker dan normaal, want kleine muis had zijn brilletje niet opgezet. Dan komt kleine Muis Uil tegen. Volgens Uil zal kleine Muis zijn opa snel terugzien. Dat voelt hij in zijn binnenste. Om kleine Muis te helpen, nodigt Uil hem uit bij hem thuis voor een lekker hapje eten. Wanneer Uil naar de keuken gaat, doet kleine Muis een verschrikkelijke ontdekking!

Het grote avontuur van kleine Muis is een spannend voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Ik heb het boek voorgelezen aan mijn dochter van 6. Zij vond het boek erg spannend, want zodra de Uil in beeld kwam, fluisterde ze al dat hij kleine Muis op zou gaan eten. Ik moest haar in het begin er echt van overtuigen dat het allemaal goed zou komen met kleine Muis, want anders had ze echt niet verder willen luisteren, zo spannend vond ze het.

Het verhaal draait om kleine Muis. In het begin is hij een onzeker muisje. Op school wordt hij niet echt gezien en hij heeft het gevoel dat hij niks goed kan. Maar al gauw kom je erachter dat kleine Muis eigenlijk een kleine held is. Hij doet dingen die hij nooit van zichzelf had verwacht. Op momenten dat hij zich echt even geen raad meer weet, hoort hij de stem van zijn opa in zijn hoofd. Dit geeft hem kracht, waardoor hij veel meer durft. Het verhaal heeft dus duidelijk een belangrijke boodschap: geloof in jezelf, dan komt alles goed.

Naast spanning zit er ook veel humor in het boek. Vooral de opmerkingen van Uil, die een dubbele betekenis hebben, zijn erg grappig voor oudere kinderen of voor de voorlezer. Ik zat dan ook vaak even hardop te grinniken. Uil is natuurlijk een erg geleerd dier dat graag deftige woorden zoals biotoop gebruikt. Woorden waar kinderen de betekenis niet van kennen maar voor het begrijpen van het verhaal is dit helemaal niet erg, want ook kleine Muis weet vaak niet wat Uil bedoelt: “U gebruikt moeilijke woorden en u spreekt in raadsels.”
Gerda De Preter heeft Germaanse Taal- en Letterkunde gestudeerd en weet dit op een geniale manier te verwerken in haar teksten, zonder dat het te moeilijk of ingewikkeld wordt. Ik vind dit erg knap gedaan.

Mijn dochter moest vooral erg lachen om Arabella de kip. Deze oude kip is behoorlijk doof en hoort alles verkeerd, zodat er erg grappige situaties ontstonden waar hartelijk om werd gelachen. We hebben samen nog erg vaak Arabella nagedaan!

De illustraties in dit boek zijn gemaakt door The Tjong-Khing. Ik ben zelf een enorm fan van deze illustrator. Als je goed kijkt, zijn het net kleine stripverhaaltjes, zijn illustraties kunnen het verhaal zonder woorden vertellen. Gelukkig is ervoor gekozen het hele boek in kleur af te drukken. Hierdoor is het echt een heel aantrekkelijk boek geworden.

Het grote avontuur van kleine Muis is een aanrader om voor te lezen, zowel thuis als op school. Er zitten veel belangrijke boodschappen in verborgen. Maar ook oudere kinderen zullen genieten van dit spannende avontuur en kunnen meelachen om alle taalgrapjes. Een aanrader dus! 
Lannoo logo

★★★★★
Het grote avontuur van Kleine MuisTitel: Het grote avontuur van kleine Muis | Auteur: Gerda De Preter | Inkijkexemplaar | Illustrator: The Tjong-Khing | Uitgeverij: Lannoo | Categorie: Voorleesboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 96 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789401476836 | Verkrijgbaar sinds: 21 september 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 19-11-2021 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Sint 2021Sint 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.