Het grote gekke voorleesboek


Recensie Het grote gekke voorleesboek door Jolanda Kalkman:

De viezerdjes
Er waren twee kinderen niemand wilde ze hebben omdat ze VRE-SE-LIJK VIES waren! Tante Dalia heeft geen kinderen, maar wil ze wel heel graag. Daarom besloot ze om het tweetal naar binnen te halen en hun moeder te worden. Maar ja, zulke vieze kinderen met zo’n keurige moeder, kan dat wel? Tante Dalia heeft de oplossing, ze wordt gewoon net zo vies als de viezerdjes!

De ettertjes
Flop en Fladdertje hebben mooie nieuwe schoenen. Ze zijn er erg trots op en mogen natuurlijk niet vies worden. Gelukkig weet Flop daar wel iets op….

De griezeltjes
Wanneer de bel gaat, doet Tante Tivoli open. Voor de deur staat juffrouw Pin, directrice van kindertehuis Pin en Co en ze komt de kinderen ophalen! Natuurlijk willen de kinderen helemaal niet mee. Daarom verzinnen Tante Tivoli en de kinderen een plan.

De bussertjes
Op de stort bij ome Ko worden twee oude draaimolenbusjes gebracht. Joris en Jetje mogen ze hebben. Maar ze moeten ze wel eerst zelf opknappen. Wanneer ze de volgende dag bij ome Ko terug zijn, zien ze de busjes niet meer staan. Gelukkig heeft ome Ko ze in de schuur gezet. En dat is nog niet alles, hij heeft ook nog een grote verrassing voor Joris en Jetje!

Het grote gekke voorleesboek is een geweldig leuk boek waaraan je samen met de kinderen uren veel voorleesplezier kunt beleven. Het boek bestaat eigenlijk uit 4 verschillende boeken die samen gebundeld zijn, geschreven door schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder. 

Het voorleesavontuur begint met de viezerdjes. De verhalen over deze kinderen zijn al vele keren voorgelezen in klassen en bij ouders thuis. Omdat ze erg aansloegen bij zowel de voorlezers als bij de kinderen, besloot het schrijversduo ook verhaaltjes over twee ontzettend stoute kinderen te schrijven. Dit zijn de ettertjes geworden. Ook deze verhalen werden een succes. Want luisteren naar een verhaal dat gaat over stoute kinderen, is natuurlijk heel leuk en spannend! Daarna ontstond het duo Mees en Moontje en de bussertjes.

De verhalen van dit schrijversduo zijn echt super leuk. Ze sluiten erg goed aan bij de belevingswereld van kleuters en kinderen in de onderbouw. Ze zijn grappig, spannend en lekker ondeugend. Deze combinatie maakt dat kinderen erg genieten van het verhaal en maar al te graag willen weten hoe het afloopt!

Zo ook mijn eigen kleuter, Annechien van 5. Ik heb het boek van begin tot eind aan haar voorgelezen en we hebben er samen erg van genoten. Vooral de viezerdjes waren hier favoriet. Toen tante Dalia in de sloot sprong, moest mijn dochter erg lachen. De griezeltjes vond ze behoorlijk spannend. Ze schrok toen ze hoorde dat juffrouw Pin de kinderen uit huis kwam halen, maar genoot van de enge dingen. Vooral bij de gedachte van een spin in het eierdopje begon ze spontaan te gillen!

Het bijzondere is dat, ondanks dat het 4 verschillende verhalen zijn, ze prima bij elkaar passen. Annechien dacht dan ook dat de viezerdjes ettertjes waren geworden. De illustraties, gemaakt door Dagmar Stam passen ook perfect bij de verhalen. Ze beelden hetgeen er beschreven wordt goed uit. Dit is fijn wanneer je het boek voorleest aan een groep kinderen. Dan kun je de plaatjes laten zien en er iets over vertellen. Dit werkt altijd erg goed. Daarmee heb ik al verklapt dat dit boek een echte aanrader is voor basisschoolleraren. De kinderen zullen aan je lippen hangen tijdens het voorleeskwartier!

Marianne Busser en Ron Schröder hebben samen al vele leuke kinderboeken geschreven. Mocht het zijn dat je nog nooit iets van dit duo hebt gelezen, dan raad ik dit grote en vooral ook lekker gekke voorleesboek zeer zeker aan. Het is een heel leuke kennismaking met hun manier van schrijven. Voor de prijs hoef je het niet te laten, dit fijne dikke boek waaruit je uren kunt voorlezen en tot in den treure kunt lezen, is de vraagprijs meer dan waard. Daarnaast zul je als voorlezer ervaren hoe natuurlijk het verhaal uit je mond zal rollen. Hierdoor is het helemaal geen straf wanneer de kinderen nadat een verhaal is uitgelezen, nog een volgende willen horen. Want je geniet er zelf net zo erg van. Daarom verdient het boek 5 volle sterren. Een echte aanrader voor iedereen die graag voorleest.

★★★★★
Titel: Het grote gekke voorleesboek | Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder | Illustrator: Dagmar Stam | Uitgeverij: van Holkema & Warendorf | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 128 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789000375066 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18-02-2021 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.