Kameleonie


KameleonieRecensie Kameleonie door Sandra Hutchison:
Verhalen over Antwerpen en ver daarbuiten

In 2021 viert het museum Mas zijn 10-jarig bestaan met een originele expo (LUISTER). Je duikt in bijzondere verhalen met behulp van muziek en ingesproken verhalen die je blik op kunst zullen verruimen.

Het jeugdboek Kameleonie kwam tot stand In samenwerking met het MAS voor de expo LUISTER. Het resultaat is een fantasierijk jeugdboek vol inspirerende verhalen. Fijn om uit voor te lezen (hoewel ik de adviesleeftijd van 4 wel wat jong vind) en een ideaal boek voor zelfstandige lezers vanaf een jaar of acht.

Een flink aantal kenmerkende personages komt aan bod waaronder de god Chamunda, Lange Wapper en de Zwanenridder. Zij spelen allemaal een hoofdrol in een van de aangrijpende verhalen van auteur Dimitri Leue. De verhalen worden als het ware verteld door hoofdpersonage Kameleonie, zij duikt graag in het hoofd van de personages waarover ze vertelt. In het boek vind je ook een QR-code waarmee je de liedjes die bij de verhalen horen, kunt beluisteren.Kameleonie illustratie

De illustraties in het boek zijn het schitterende werk van Alain Verster (1984). Ze geven goed de sfeer weer van de verhalen. Hij studeerde Grafisch ontwerp – Illustratie aan de KASK in Gent. ‘De duif die niet kon duiken’ (2011, De Eenhoorn) werd bekroond met de prijs Best Vormgegeven Boek 2012 en verscheen al in diverse landen. Hij beschrijft zijn manier van illustreren zelf als nostalgisch. Zo bewerkt hij oude foto’s met tape en potlood en combineert dit met illustraties gemaakt met acryl en olieverf.

De Vlaamse theatermaker en schrijver Dimitri Leue studeerde af aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij richt zich voornamelijk op theater voor kinderen en jongeren. Misschien ken je hem wel van KetNet of Vaneigens, Windkracht 10 en Teamspirit. Hij heeft ook al een flink aantal jeugdboeken op zijn naam staan, waaronder Wolinoti (het houten kind) en Didi de dodo. Hij kan hier nu met trots het boek Kameleonie aan toevoegen. Een mooie aanvulling wat mij betreft.

Dimitri heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl. Hij weet zijn personage Kameleonie met een paar eenvoudige zinnen tot leven te wekken. Voordat je het weet, waan jij je als lezer in het hoofd van Dimitri ofwel in het hoofd van Kameleonie ofwel in het hoofd van het personage waar zij op dat moment over vertelt. Bijzonder knap gedaan. Kameleonie is dan ook een boek waar elke lezer, van jong tot oud, plezier aan zal beleven.

Davidsfonds

★★★★★
KameleonieTitel: Kameleonie | Auteur: Dimitri Leue | Illustrator: Alain Verster | Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok | Categorie: jeugdboeken, verhalenbundels | Advies leeftijd: voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover | 96 pagina’s | ISBN13: 9789002272950 | Verkrijgbaar sinds: 26-10-2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 14-11-2021 | Prijs: €16.99 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.