Maan in Canada


Recensie Maan in Canada door Jolanda Kalkman:
Wanneer het tijd voor Maan is om te gaan slapen, geeft ze altijd eerst haar wereldbol een zwieper. Met haar ogen dicht stopt ze de draaiende bol ergens. Naar dat land gaat ze dan op reis. Vandaag laat ze de wereldbol stoppen in Canada. Samen met eend dicht tegen zich aan gaat ze naar dromenland. Dan begint haar avontuur: in Vancouver aan de Grote Oceaan. Maar om de weg naar de grote zee te vinden is niet gemakkelijk. Gelukkig ontmoet ze een Wijze vrouw die haar een goede tip geeft: “Volg Dondervogel, die wijst je de weg!” Maar wie is die Dondervogel en waar kan Maan haar vinden?

Maan is een echte Globetrotter. Ze neemt de lezers van haar boeken graag mee op reis, om samen nieuwe werelden te ontdekken. Ze laat je graag zien hoe gaaf het is om nieuwe culturen en mensen te ontmoeten. Maar ze doet dat niet alleen. Eend reist altijd met haar mee. In haar krullenbol heeft Eend een heerlijk nestje zodat hij lekker niet hoeft te vliegen.

Samen met Maan kun je naast Canada, in een ander boek, ook naar Australië afreizen. Daar laat ze je kennis maken met de meest bijzondere dieren die daar rondlopen.

Deze informatieve serie is geschreven door Femke Manger. Femke wil met haar werk mensen inspireren en op een andere manier naar de wereld laten kijken. Door Maan in haar dromen de hele wereld rond te laten reizen laat ze zien dat alles mogelijk is, ook voor jonge meisjes. Daarom past deze uitgeverij, Mo’s Daughters ook zo goed bij haar. Verhalen brengen waarden, geloof en sociale vormen over en vormen de realiteit van een kind. Door middel van woord en beeld wil Mo’s Daughters ertoe bijdragen om meisjes groter te maken.

“Maan lacht. “Dat kan ik toch ook?”
Dat is waar, denkt Eend, Maan kan alles.””

De illustraties zijn gemaakt door Monika Suska. Monika is net zo’n globetrotter als Maan. Ze reist de hele wereld over om te illustreren. Dit zie je terug in het boek. Ze gebruikt mooie warme kleuren. In haar illustraties staan veel details. Kijk maar eens hoe echt de madeliefjes eruitzien, alsof je ze zo kunt plukken.

Door het boekje heen zijn verschillende dieren “verstopt”. Achterin vind je een lijstje met verschillende land-, zee- en luchtdieren. Heb jij de Canadese ganzen al gezien? Zie je hoe de orca eruitziet? En kijkt Maan wel uit voor de gevaarlijke cougar?

llustratie: Monika Suska

Maan is van alle leuke boeken van Mo’s Daughters onze favoriet! Haar vrolijke lach, haar drang om op ontdekkingsreis te gaan en het informatieve tintje dat aan de verhalen zit, maakt dat we van Maan zijn gaan houden. Ook ik heb er iets van opgestoken. Zo had ik nog nooit van een graslandhuppelmuis gehoord, maar ook die bestaat toch echt.

Annechien (4):
“Ik vind Maan heel leuk. Ik vind het leuk dat ze een wereldbol heeft die ze laat draaien en dat ze dan over dat land gaat dromen.” Annechien vraagt altijd: “Waar ligt dat?” Of: “Waar wonen wij?” Wanneer we naar het weerbericht kijken, vraagt ze altijd: “Wie woont er bij de wolkjes?” of, “krijgen wij zon? En dan rent ze naar de tv om ons land of onze provincie aan te wijzen.
Ook is ze gek op dieren. “Welke dieren kan ik nog meer zoeken? En hoe zien die er precies uit?”
Welk dier vind je het mooist? “De dondervogel denk ik. Want die maakt lichtflitsen en heeft heel veel mooie kleuren!”

Maan in Canada krijgt van ons 5 sterren.

“Hoe meer je geeft, hoe rijker je bent!”

★★★★★
Titel: Maan in Canada | Auteur: Femke Manger | Illustrator: Monika Suska | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover | 28 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789493145061 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 14-4-2020 | Prijs: €9,99 | Bestellen