Mila en de vogels


Recensie Mila en de vogels door Jolanda Kalkman:

Mila zit in de vensterbank en kijkt door een plakboek van haar oma Ludmilla. Buiten regent het een beetje. Ze kijkt naar buiten. Plotseling ziet ze iets bewegen bij de boom tussen de struiken, maar ze kan niet goed zien wat het is. “Pap, ik ga in de tuin spelen!” Ze trekt haar regenlaarzen aan en neemt haar knuffel Roef en haar ontelbaarmiljoendingenrugzak die van oma is geweest mee. Na eerst lekker in de plassen te hebben gesprongen, klimt Mila in een boom om te zien wat er bij de struik aan de hand is. Uit haar rugzak haalt ze een verrekijker. Maar Roef is veel liever gewoon op de grond! Terwijl ze door de verrekijker tuurt, ziet ze plotseling wat er aan de hand is. Het nest van de koolmeesjes is leeg! Maar waarom? Zo snel als ze kan, gaat ze erheen om hier achter te komen.

Mila is een heel nieuwsgierig meisje. Ze beleeft graag een groot avontuur, gewoon bij haar thuis of in de achtertuin. Zo laat ze aan andere kinderen zien dat het avontuur gewoon overal voor het oprapen ligt. Als je je er maar voor openstelt! Misschien beleef je dan wel net zulke spannende dingen als Mila.

Illustrator: Dorien Bellaar

De serie rondom Mila is geschreven door Nienke Peeters-Haan. Ze schrijft graag voor kinderen, omdat kinderen nog zo ontzettend nieuwsgierig zijn.
De boeken zijn geïllustreerd door Dorien Bellaar. Dorien vindt het erg belangrijk dat je jezelf kunt en mag zijn. Daarom is ze het avontuur met uitgeverij Mo’s daughters aangegaan. Om jonge lezers te laten zien hoe het ook anders kan. Dat meisjes net zo kunnen zijn als jongens en dat genderneutraal heel gewoon is. Dit zie je terug in haar illustraties. Ikzelf zie Mila als een meisje, maar als ik Mila op de tekening aanwijs aan mijn dochter, zegt ze dat het een jongetje is. Het maakt natuurlijk ook niet veel uit, want ook meiden kunnen heel goed in bomen klimmen, vinden het heerlijk om lekker vies te worden en zijn goed in het oplossen van problemen.

Dit is dan ook de kracht van Mila. Iedereen vindt Mila geweldig en kan zichzelf in Mila herkennen. De ontelbaarmiljoendingenrugtas is een mooie fantasietas die iedereen wel zou willen hebben. Achter in het boek staat de vraag, wat zou jij uit een ontelbaarmiljoendingentas willen halen?
Deze vraag stelde ik ook aan Annechien (4). Ter aanvulling op het antwoord is het van belang te weten dat op het moment dat ik dit aan haar vroeg, het coronavirus op zijn piek was en ze al een aantal weken niet naar school kon.
“Ik zou een hele lange draad uit de tas halen, met twee rondjes eraan. Zodat ik dan een stukje van de draad zou hebben en mijn vriendinnetjes of de juf de andere kant. Zo kan ik dan altijd met hen praten!” “Mis je je vrienden en vriendinnetjes zo? “Ja…”, hierbij kijkt ze sip.
“Ik vind het boekje van Mila wel heel leuk. Gelukkig ging ze het kuiken redden. Want onze poes heeft ook wel eens een roodborstje gegrepen en dat vond ik heel erg zielig en heel stout van onze kat!”

We vinden Mila erg leuk. We hebben wel een kleine opmerking. In dit deel komt oma Ludmilla heel even ter sprake, maar haar rol wordt verder niet uitgelegd. Dit is wel jammer voor wie Mila op zolder niet heeft gelezen. Hierdoor is het misschien niet duidelijk hoe belangrijk de plakboeken en de ontelbaarmiljoendingenrugzak is. Maar verder hebben we genoten van het boekje en kunnen we niet anders dan 5 sterren geven.

★★★★★
Titel: Mila en de vogels | Auteur: Nienke Peeters-Haan | I
llustrator: Dorien Bellaar | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover | 28 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789493145009 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 15-4-2020 | Prijs: €9,99 | Bestellen