Mila op zolder


Recensie Mila op zolder door Jolanda Kalkman:
Mila zit op haar kamer te puzzelen. Ze is al bijna klaar, maar één stukje kan ze niet vinden. Samen met Roef gaat ze zoeken, maar ze zien het nergens. “Piep”, horen ze opeens. “Piep”. Bij haar voeten zit een muisje. In zijn pootjes heeft hij het ontbrekende puzzelstukje vast. Maar wat is dat? Het lijkt wel alsof er een klein hapje van genomen is. De Muis legt uit dat hij inderdaad heeft geproefd van het stukje, omdat haar kinderen zo’n honger hebben, omdat er bijna geen kruimeltjes eten te vinden zijn. Maar het puzzelstukje smaakte heel vies. Dan, “zoef” is de muis weer verdwenen. Mila vindt het heel zielig voor de muis en de muizenkinderen. Maar dan heeft ze een plan!

Mila is een “Avonturier”. Ze is nieuwsgierig naar alles om zich heen. Samen met haar knuffelhond Roef beleeft ze het ene na het andere avontuur. Daarvoor hoeft ze niet ver weg te gaan, want een avontuur kun je ook gewoon thuis of in de tuin beleven.
Mila’s oma Ludmilla was vroeger een Avonturier en dat is wat Mila ook wil worden. Ze heeft dan ook altijd haar ontelbaarmiljoendingenrugzak met ontelbaarmiljoen dingen erin bij zich, want dat is toch superhandig?!

Mo’s Daughters geeft kinderboeken uit waarin meisjes de hoofdrol spelen. De boekjes zijn leuk, betaalbaar en voor elk wat wils. De boekjes zijn met liefde en aandacht gemaakt door Nederlandse en internationale illustratoren en schrijvers.

De boeken van Mila zijn geschreven door Nienke Peeters-Haan. Nienke schrijft graag voor kinderen, omdat kinderen nog zo ontzettend nieuwsgierig zijn. Eigenlijk net als Mila. Zij gaat ook graag op onderzoek uit. Ze heeft van Mila een stoer meisje gemaakt, dat niet bang is voor muizen of voor een spinnenweb in haar gezicht. Erg grappig dat Roef juist wel een bangerik is.

De illustraties zijn van Dorien Bellaar. Deze passen erg goed bij het verhaal. Mila is erg vrolijk en stoer getekend. Wat erg leuk is, is dat ook de dieren een emotie op hun gezicht hebben. Zo zie je bijvoorbeeld aan de spin dat hij nadenkt of aan de muizenkopjes dat ze geschrokken zijn.

Wat vindt Annechien (4) van Mila?
“Ik vind het een leuk verhaal en ook een beetje spannend. Vooral toen Mila die kist ging openen en ze niet wist wat erin zat. En dat het donker was op zolder. Ik hou niet van donker.”
Het drukst maakte ze zich over de kaas. “Mag dat wel, die kaas pakken? En blijft er wel iets over voor de volgende keer?”

Achter in het boekje Mila op zolder staat de vraag, of jij wel net zo avontuurlijk bent als Mila. Zijn er nog plekjes in huis waar jij nog nooit bent geweest? Of een kamer bij opa en oma waar je nog nooit binnen bent gegaan?
Annechien moest hier even goed over nadenken. In ons huis is ze overal al eens geweest en valt er dus niet veel meer te ontdekken. Toch gaan we regelmatig samen op ontdekkingstocht. Wanneer we een donatie kinderzwerfboeken hebben ontvangen, zijn we zo benieuwd wat erin zou zitten, dat we er samen genieten van alle schatten die voorbij komen aan kinderboeken.

★★★★★
Titel: Mila op zolder | Auteur: Nienke Peeters-Haan | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken| Leeftijd: 2-6 jaar | Verkrijgbaar als: Hardcover| 28 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789493145016 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 04-12-2019 | Prijs: €9,99 | Bestellen