Super Suus in actie


Recensie Super Suus in actie door Jolanda Kalkman:
Suus zit in de klas van groep 3. Juf zegt dat iedereen zijn ogen dicht moet doen, want Lisa is jarig en mag haar traktatie halen. Niemand mag spieken! Maar Suus heeft een super neus. Ze kan heel goed ruiken en nu ze haar ogen dicht heeft, kan ze nog veel meer ruiken. En dan opeens ruikt ze het! Perenijs! Maar ze zegt het per ongeluk hardop en juf wordt heel boos. Want niemand mocht spieken. Voor straf moet Suus op de gang staan.
Heel verdrietig komt Suus thuis. Haar ouders zijn aan het werk. Maar gelukkig is opa er. Wanneer hij hoort waarom Suus zo verdrietig is, weet hij wel een manier om haar op te vrolijken. Hij heeft een geheim dat hij graag met Suus wil delen.

In de boeken die door Mo’s Daughters worden uitgeven, spelen meisjes de hoofdrol. In veel kinderboeken zijn superhelden jongens of mannen. Daarom werd het tijd dat er een serie boeken uitkwam met een meisje als superheld. In deze serie is dat Suus. Als superheld staat Suus’ leven soms letterlijk op zijn kop. Toch laat ze zien dat je wanneer je weet hoe je met je talent om kunt gaan, je eigenlijk superpower in handen hebt! En dat alles in combinatie met een gezonde portie humor.

Super Suus is een Superheld. Ze is eerlijk en sportief en kan uren alleen spelen op de boerderij van haar ouders. De soep die haar opa maakt, vindt ze het lekkerst, maar van bloemkool houdt ze niet. Haar lievelingsdier is de haai. Je ziet haar altijd samen met haar step.
Suus heeft nog een bijzondere superkracht; ze kan namelijk alles ruiken. Soms brengt haar neus haar in de problemen, maar dat kan ook heel goed uitkomen.

Super Suus in actie is geschreven door de Firma Fluks, drie vrouwen die dol zijn op verhalen schrijven voor kinderen. Mathilda van Roald Dahl was de inspiratiebron voor Super Suus. Dit herken je, inclusief de onaardige juf. De teksten zijn geschreven voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.

De illustraties zijn gemaakt door Julie Mellan. Het leuke aan haar illustraties is dat het lijkt alsof ze net zijn getekend en ingekleurd met kleurpotlood. Dit zal kinderen erg aanspreken en misschien motiveren om zelf een mooie tekening te maken.

Achterin het boekje staan een aantal vragen om erachter te komen of je misschien zelf ook een talent hebt. Ik heb dit boek samen met mijn dochter (4) gelezen en bekeken.
Annechien: “Ik vond het zielig toen Suus uit de klas moest, omdat de juf dacht dat ze had gespiekt. Maar dat ze eigenlijk een superheld is en zelf kan vliegen, vond ik wel erg leuk. Maar vliegen kan natuurlijk niet echt.”
Annechien weet niet of ze zelf al een superkracht heeft. “De juf zegt wel dat ik mooi kan tekenen en dansen vind ik erg leuk om te doen. Maar een superkracht heb ik niet.” Maar ik denk dat ze wel een superkracht heeft. Wanneer ze naar je kijkt en dan haar stralende lach laat zien, maakt ze iedereen blij.
Wat ook erg leuk was, was de humor die vooral op de laatste bladzijde erg naar voren kwam. Annechien moest hier hardop om lachen. Alles bij elkaar zijn we heel enthousiast over Super Suus, daarom geven we 5 sterren.

★★★★★
Titel: Super Suus in actie | Auteur: Firma Fluks | Illustraties: Julie Mellan | Uitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover| 28 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789493145085 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 05-12-2019 | Prijs: €9,99 | Bestellen