Wies wil in pyjama


Recensie Wies wil in pyjama door Jolanda Kalkman:
Het fijnste moment van de dag vindt Wies de ochtend. Dan is ze fijn nog heel even in haar pyjama, die nog zo lekker ruikt naar de nacht.
Maar elke ochtend na het ontbijt moet ze toch echt in de kleren van haar moeder. Gelukkig mag ze zelf uitkiezen welke kleding het beste bij haar past die dag. Maar voor vandaag heeft ze een beter plan, daarom vraagt ze aan haar moeder: “Denk je dat ik ook in pyjama kan?”

Mo’s Daughters schrijft voorleesboeken waarin meisjes de hoofdrol spelen. De doelgroepen zijn kinderen van 0 tot en met 6 jaar. In deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich heel sterk en wordt hun zelfbeeld gevormd.
Voorleesboeken hebben ook invloed op dit zelfbeeld. En dat meisjes best ook superhelden, avonturiers en lekker eigenwijs mogen zijn, bewijzen deze boeken. Je vindt geen prinsessen, feeën of zusje van, maar echte stoere meiden die weten wat ze willen!

In deze serie, speciaal voor eigenwijze peuters, heeft Wies de hoofdrol.
Wies is onafhankelijk, leergierig en stelt de hele dag vragen. Dit laatste is vast bij heel veel ouders met een peuter in huis heel herkenbaar. De hele dag hoor je “waarom?”
Wies houdt van glijbanen, bouwen en buitenspelen. Haar lievelingsknuffel is giraffe Raf. Pannenkoeken met aardbeien vindt ze het lekkerst. Wat ze later worden wil? Dat weet Wies al: astronaut zodat ze naar de maan kan vliegen.

De tekst is van Firma Fluks. Er is voor gekozen om het verhaal op rijm te zetten. Erg leuk, want zo kan jouw peuter of kleuter de zinnen automatisch aanvullen, zonder dat ze de woorden al kunnen lezen.
De illustraties zijn van Tiago Americo. Deze passen helemaal bij het concept. Zo staat de papa van Wies in de keuken terwijl haar mama yoga-oefeningen doet.
Nog een leuk detail is dat de kleuterklas een meester heeft in plaats van een juffrouw. Zo zie je dat werkelijk overal goed over nagedacht is.

Natuurlijk heb ik dit boekje samen met mijn dochter van vier gelezen. Eigenlijk lijkt ze wel een beetje op Wies. Haar lievelingsdier is ook een giraffe, ze houdt ook van pannenkoeken met aardbeien en ze stelt vaak de leukste maar soms ook moeilijkste vragen.

Achterin het boekje vind je een aantal eigenwijze vragen, die ik natuurlijk aan Annechien heb gesteld.
“Annechien, waarom eet je je toetje eigenlijk pas na je eten?” “Omdat hij dan het lekkerst smaakt.” “Maar wanneer je eerst je yoghurt, vla of ijsje opeet en dan pas je bloemkool, lijkt je dat niet veel lekkerder?” “Ja!”

“Waarom trek je schoenen aan als je naar buiten gaat?” “Dan worden mijn sokken niet nat. Maar ik loop eigenlijk het liefst op mijn blote voeten.” Dat klopt, zodra het kan, gaan gelijk de schoenen en sokken uit.

Illustratie: Tiago Americo

Hierna verzon ze zelf haar vragen.
“Waarom eet je een boterham ‘s ochtends? Ik eet liever een krentenbol!”
“Waarom draag je een rugzak op je rug? Omdat het niet lekker op je buik zit!”
“Waarom geeft Sinterklaas cadeautjes weg?….Dat weet ik eigenlijk niet!”

Maar de tip om alles een keertje andersom te doen vond ze niet zo’n goed idee.
“Dat is niet goed! Ik denk niet dat mijn juffrouw het leuk vindt als ik in pyjama op school kom, maar de meester van Wies vindt het wel een goed idee!”

Wij zijn fan van Wies geworden en kunnen niet anders dan 5 sterren geven aan dit leuke boekje.

★★★★★
Titel: Wies wil in pyjama | Auteurs: Firma Fluks | Illustrator: Tiago AmericoUitgeverij Mo’s Daughters | Categorie: voorleesboeken| Verkrijgbaar als: Hardcover| 28 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789493145030 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 02-12-2019  | Prijs: €9,99 | Bestellen