Winterverhalen


WinterverhalenRecensie Winterverhalen door Jolanda Kalkman:

Het boek Winterverhalen neemt je mee op een groot wintersprookjesavontuur. In achttien prachtige verhalen reis je de hele wereld rond en ontdek je allerlei winterse vertellingen en sprookjes. Het is een prachtige mix van bekende en minder bekende verhalen geworden, waar het hele gezin heerlijk van kan genieten. Het perfecte boek voor de winteravonden!

Toen ik het boek Winterverhalen voor het eerst in mijn handen had, maakte mijn hart een klein sprongetje. De cover ziet er zo mooi en magisch uit! Het nodigt je gelijk uit om het boek open te slaan. Ook mijn dochter (6) kon niet wachten om erachter te komen wat voor mooie verhalen er in het boek zouden staan. Samen zijn we lekker op de bank gekropen om weg te dromen bij de magische vertellingen.

Elk verhaal begint met een korte inleiding waarin staat waar het verhaal vandaan komt en waarop het gebaseerd is. Deze stukjes zijn voor volwassenen erg interessant, maar bij het voorlezen aan mijn dochter sloeg ik deze al gauw over. Zij wilde het liefst gelijk op winteravontuur!

Aan de hand van de verhalen en vertellingen reis je de hele wereld rond. Noorwegen, Japan, Mexico of Rusland, elk land kent wel zijn eigen oude verhalen die elk jaar, rond kerstmis, doorverteld worden. De schrijver van dit boek, Dawn Casey, heeft er 18 uitgekozen voor haar boek, om deze uit te werken tot magische verhalen.

Zo is er een volksverhaal uit Schotland waarin een roodborstje op weg is naar het kasteel om voor de koning te zingen. Maar onderweg komt hij allemaal dieren tegen die wel trek hebben in zo’n lekker sappig vogeltje. Wist je dat op kerstavond, rond middernacht, de dieren kunnen praten? In de appelboomman, een volksverhaal uit Engeland, kun je lezen hoe dit kan. Of herlees het verhaal van de Notenkraker, een geliefd kerstverhaal waar zelfs een balletvoorstelling van gemaakt is.

De lieve en zachtaardige verhalen zijn uitstekend geschikt voor jonge luisteraars, de epische avonturen zullen vooral oudere kinderen erg aanspreken. Maar mijn dochter vond ze allemaal even mooi. Toch had ze een favoriet, Broer en Zus, een volksverhaal uit Siberië. Het verhaal vertelt over Blizzard, een ijskoude sneeuwstorm. Mijn dochter leefde erg mee met de moeder van de kinderen, die door de Blizzard meegenomen wordt en betoverd wordt in een krijsende zeemeeuw. Maar wanneer de zon de twee kinderen drie gouden pijlen schenkt, kunnen ze op zoek naar hun moeder.

Bij elke vertelling zijn prachtige illustraties gemaakt door Zanna Goldhawk. Deze beelden het verhaal duidelijk uit. Ook lijkt het alsof ze de manier waarop ze de illustraties heeft gemaakt, heeft afgestemd op het land van herkomst. Hierdoor blijft de sfeer van het verhaal goed bewaard. Bijvoorbeeld bij het verhaal van Broer en Zus zie je heel mooi de dansende kleuren van het Noorderlicht.

Wij hebben echt genoten van deze mooie winterverhalen. Mijn dochter heeft aandachtig geluisterd en wilde steeds nog een verhaal horen. Ze leefde met sommige verhalen echt mee. Zelf houd ik erg van sprookjesachtige verhalen en Dawn Casey heeft mij opnieuw heerlijk weten te verwonderen met deze mooie en bijzondere verhalen. Daarnaast vond ik de inleidende stukjes een mooie toevoeging voor mezelf.

Winterverhalen is een echte aanrader voor iedereen die deze winter met het hele gezin wil genieten van prachtige vertellingen. Het boek is dan ook erg geschikt om tijdens de feestdagen cadeau te doen of juist cadeau te krijgen.

“Mogen deze verhalen je winter verlichten met magie, wonderen, wijsheid en plezier.” – Dawn Casey

Christofoor

★★★★★
WinterverhalenTitel: Winterverhalen | Auteur: Dawn Casey | Illustrator: Zanna Goldhawk | Oorspronkelijke titel: Winter Tales | Vertaling: Jeannette Kramp | Uitgeverij: Christofoor | Categorie: Voorleesboeken, Sprookjesboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 96 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789060389362 | Verkrijgbaar sinds: 9 augustus 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 18-11-2021 | Prijs: €24,50 | Bestellen

Sint 2021Sint 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.