Altijd vluchten


Altijd vluchtenRecensie Altijd vluchten door Pierre Peeters:
Wat doe je als je nergens veilig bent?

Amsterdam, 1820
Ze keken nog een keer de woning rond, maar ze zagen niets meer wat het nog waard was om mee te nemen. Pa zette zijn hoge hoed op. Ze klommen de trap op naar buiten. Andries trok de deur achter zich dicht. De klik van het slot gaf hem een goed gevoel. Hij hoopte met heel zijn hart op een beter leven in de koloniën.’

Andries Vooys woont met zijn vader Johannes, moeder Annie en zusje Louwina in een erbarmelijke kelderwoning in de Jordaan te Amsterdam. Een nieuw leven en geluk lacht het gezin toe wanneer ze kunnen verhuizen naar de kolonies in Drenthe. Ze worden ondergebracht op de boerderij van boer De Waard, een echte tiran, tegen wie Johannes zich verzet met als gevolg: het gezin wordt overgeplaatst naar strafinrichting ‘de Ommerschans’. Daar treffen zij opzichter Adrianus Sesseler, de man die Andries’ vader al jaren nachtmerries bezorgt. Zij vluchten samen uit de instelling weg, maar om welke reden?

Mondjesmaat verneemt Andries meer over zijn vaders verleden, zijn kwellingen en zijn angsten, en wordt het hem duidelijk waarom zij steeds op de vlucht zijn.

Altijd vluchten is na Het geheim van Ravenhorst de tweede historische jeugdroman van Christine Linneweever en opnieuw is het een schot in de roos!

Het boek speelt zich af begin negentiende eeuw en heel boeiend werd een stuk vergeten Nederlandse geschiedenis tot leven gebracht, namelijk over de kolonies waar armen en bedelaars werden opgevangen en een beroep kregen aangeleerd.
De auteur wist heel wat vaart en spanning in ‘Altijd vluchten’ te steken en zij heeft een interessant onderwerp heel aangenaam beschreven. Zij heeft oog voor alle lagen van de bevolking en weet levendig de leefomstandigheden, de klassenverschillen, de emoties…over te brengen, belevingen die de jeugd van tegenwoordig zich niet meer kan voorstellen.

Door de mooie, vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl leest het boek heel makkelijk weg en kun je je als lezer perfect inbeelden hoe het er vroeger aan toe ging.

Ik heb dit boek met open mond, met heel veel verbazing en ongeloof verslonden.

Altijd vluchten is mooi in hardcover vormgegeven en heeft een heel aantrekkelijke omslag die naadloos bij het verhaal aansluit.

Ik ben er zeker van dat dit boek de interesse in geschiedenis kan aanwakkeren en dat buiten de doelgroep ook veel volwassenen ervan zullen genieten.

Deze beklijvende en spannende historische jeugdroman waardeer ik graag met vier sterren. 

Kluitman

★★★★
Altijd vluchtenTitel: Altijd vluchten |  Auteur: Christine Linneweever | Uitgeverij Kluitman | Categorie: Jeugdboeken, zelf lezen | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 240 pagina’s | ISBN13: 9789020624663 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2021 | Prijs: € 16,99  en e-book €9,99 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 21-10-2021 | Bestellen

Het spelhuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.