Banksy Ontmaskerd


BanskyRecensie Banksy ontmaskerd door Pierre Peeters:
Meeslepend en spannend boek over Banksy of hoe men poogt hem te ontmaskeren!

In Banksy ontmaskerd moet Storms moeder – een beroemde restaurator van kunstwerken in haar hypermoderne atelier volgestouwd met de modernste beveiligingsapparatuur – de muurschildering ‘Snowfall’ van de beroemde kunstenaar Banksy restaureren. Na restauratie zal het kunstwerk door de eigenaar aan de hoogste bieder worden verkocht.

Storm en zijn vrienden Jimi, Juul en Lara, die samen het geheime genootschap de Blockbusters vormen, vinden dit maar een heel gekke en onrealistische opdracht, omdat Banksy zijn kunst op straat maakt waar ze voor iedereen gratis te bewonderen is. Zou Banksy die steeds onder de radar werkt en van wie niemand weet wie echt achter deze kunstenaar schuilgaat, op de hoogte zijn van dit project en is hij het hiermee eens?

Om antwoord op deze vragen te krijgen proberen de Blockbusters door middel van eigen street art – graffiti – met hem in contact te treden. Kan/zal dit lukken? Zullen zij achter de identiteit van Banksy komen?

Manon Berns heeft een zesde deel aan haar bekende en interessante ‘Blockbuster-serie’, een kunstreeks voor jongeren, toegevoegd.

Ik heb alle voorgaande delen gelezen en steeds weer slaagt auteur Manon Berns erin om mij volledig in te pakken. Kunst is en blijft ook in dit boek de hoofdmoot, maar nooit heb ik het idee dat Berns belerend wil zijn. Op een boeiende manier weet zij kunst bij jongeren – en ook bij mij – interessant en bespreekbaar te maken. Zij bezit als geen ander de gave om een schilderij en/of een kunstwerk beeldend te beschrijven en daarbij kunst, cultuur, spanning, mysterie, fictie en non-fictie met elkaar te verweven en te verwerken tot een spannend, meeslepend en moeilijk weg te leggen boek dat bol staat van avontuur, emoties, geheimen en feiten/gebeurtenissen die tot het alledaagse levenspatroon van jongeren en pubers behoren.

De auteur heeft een vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl, wat resulteerde in een vlot leesbaar en spannend boek, waarbij er een mooie dosering tussen spanning en kunst is. De hoofdstukken zijn niet te lang en de dialogen zullen zeker herkenbaar zijn voor de doelgroep 10+. De verhaallijnen lopen mooi naast elkaar, vloeien met een mooie spanningsboog gestaag naar elkaar toe om uit te monden in een fijne plot.

Leuk vind ik dat Manon Berns op het einde van haar boek een beknopte uitleg geeft over Banksy en zijn kunst. Deze informatie en de weetjes uit het boek blijven hangen en nazinderen, net genoeg om interesse bij de leek op te wekken en meer informatie op het world wide netwerk op te zoeken.

Het boek Bansky ontmaskerd is mooi vormgegeven en heeft een heel aantrekkelijke cover: een muur met een graffiti-tekening met daaronder onherkenbaar de vier blockbusters.

Dit zesde deel is onafhankelijk te lezen van de voorgaande blockbuster-boeken, maar als het even kan, raad ik aan de boeken in volgorde te lezen, want af en toe sluipt er een gegeven/weetje van een vorig deel in het nieuwste boek.
Voor het mooie verhaal met heel wat kunstinformatie, voor de fijne emoties, de goed opgebouwde spanningsboog en de leuke schrijfstijl waardeer ik dit boek graag met 4,5 sterren.

Kluitman

★★★★
BanskyTitel: Banksy ontmaskerd | Serie: Blockbusters | Auteur: Manon Berns | Uitgeverij Kluitman | Omslagontwerp: Oranje Vormgevers | Categorie: Jeugdboeken, zelf lezen | Thema: kunst |  Verkrijgbaar als: paperback | 240 pagina’s | ISBN13: 9789020674644 | Verkrijgbaar sinds: april 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 19-05-2021 | Prijs: €14.99 |  Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.