Elandeiland


ElandeilandHet eerste deel van een nieuwe serie

Alex Milway heeft al meerdere kinderboeken op zijn naam staan en is bij ons vooral bekend door zijn vier Hotel Flamingo-boeken. Met Elandeiland wordt een nieuwe serie gestart, waarin ook dieren weer een grote rol spelen en de dieren- en mensenwereld naast elkaar kunnen bestaan.

Rosa’s vader kan niet meer voor zijn dochter zorgen, daarom gaat Rosa bij haar oma Nan wonen. Oma Nan is niet een gewone oma. Ze woont in de wildernis van Elandeiland. Voor Rosa is dit een grote overgang, zij woonde in de stad. Rosa wordt gebracht in een vliegtuig dat bestuurd wordt door Tom, de piloot. Tegelijkertijd wordt oma Nan voorzien van allerlei levensbehoeften. Oma Nan is niet erg enthousiast als ze Rosa ziet, terwijl Rosa behoorlijk schrikt als ze de houten hut van oma Nan ziet.

Rosa is vastbesloten haar tijd op Elandeiland goed te besteden en een echt wildernismeisje te worden. Samen met haar oma gaat ze op pad en ze ontmoet bijzondere dieren waar ze heel veel van kan leren. Als er indringers komen op het eiland en oma Nan geblesseerd raakt, kan Rosa laten zien wat ze al geleerd heeft en of ze in staat is de situatie te redden.

Elandeiland is een boek waarin mensen en dieren naast elkaar en met elkaar leven. Dat verloopt niet altijd vlekkeloos, maar de oplossingen die de auteur ons laat zien, zijn indrukwekkend. De liefde voor de dieren spat van het verhaal af. Bovendien leer je heel veel over de natuur, hoe bomen en planten groeien, wat de taak van de dieren is in de natuur en hoe mens en dier vreedzaam naast elkaar kunnen samenleven.

Elandeiland is gebaseerd op de jeugd van de auteur en de avonturen die hij met zijn eigen oma en zijn broertje beleefde. Deze liefde voor de natuur brengt hij over op de lezers van zijn boeken. Ook de illustraties zijn van zijn hand, ze beelden perfect uit waar het verhaal over gaat en ze vormen een schitterende aanvulling op de tekst. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met tekeningen in zwart-wit met lichtblauwe accenten. Er is zoveel op te zien!

Achter in het boek staan nog wat zoekopdrachten om bepaalde planten terug te vinden in eerdere tekeningen. Daarna volgt er nog een korte uitleg over hutten en een uitnodiging om al tekenend je eigen hut te ontwerpen.

Elandeiland is een boek voor kinderen vanaf 7 jaar die al zelf kunnen lezen. Maar het is ook prima geschikt om uit voor te lezen en tegelijkertijd de kinderen de plaatjes te laten bekijken, omdat ze op die manier erg veel op kunnen steken van de natuur. Hopelijk volgt er snel een volgend deel over Elandeiland met nieuwe avonturen van oma Nan en Rosa.

Lemniscaat

★★★★
ElandeilandTitel: Elandeiland | Auteur: Alex Milway | Uitgeverij: Lemniscaat | Categorie: jeugdboeken | leeftijd:  7+ | Verkrijgbaar als hardcover | 176 pagina’s | ISBN13: 9789047713432 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 25-03-2022 | Prijs: €18,49 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.