Elin


ElinRecensie Elin door Pierre Peeters:
Wanneer op een doodgewone zaterdag onverwacht een telegram wordt afgeleverd, verliest de 11-jarige Elin Salvador op stel en sprong haar vader, die hals over kop afreist naar zijn thuisland in Zuid-Amerika. Haar moeder raakt hierdoor zo overstuur dat ze niet meer kan handelen en zelfs een beetje doordraait, in zoverre dat Elin zelfs haar eigen slaapkamer kwijtraakt. Elin moet vanaf nu haar eigen boontjes doppen, haar verdriet verwerken en toch moedig het hoofd hoog houden.

Gelukkig ontmoet ze Bobby en Zhimo, worden ze gezworen kameraden die elkaar in goed en kwaad bijstaan, voor elkaar in de bres springen en samen de eenzaamheid proberen te verwerken. Dan is er ook nog Sombra, Elins schaduw!
Het debuut van de Curaçaose Milouska Meulens is deels op haar eigen levensverhaal gebaseerd.

Ik vond Elin alleszins een prachtboek, waarin verschillende verhaallijnen lopen, die uitmonden in een uitstekend open einde. Het boek is gelaagd en ook wat beladen, want beklijvende onderwerpen zoals mentale gezondheid bij jongeren, jezelf kunnen zijn, opkomen voor jezelf en anderen worden niet uit de weg gegaan, naast vriendschap en het nastreven van je dromen.

Ik vind dit debuut een universeel boek over waarden, normen maar vooral over emoties, dat niet alleen voor de doelgroep 10+ maar voor alle leeftijden toegankelijk en op iedereen toepasbaar is.

Ik vond het heel fijn dat de auteur naast de Westerse cultuur ook de Zuid-Amerikaanse cultuur in het verhaal verwerkt heeft, zodat de lezer de levensinstelling alsook de tegenstellingen tussen beide culturen op een speelse manier leert kennen.

De vormgeving van het boek Elin vind ik top, omdat er ook een beetje plaats is voor mooie, eenvoudige illustraties van Sioejeng Tsao die naadloos aanleunen bij het verhaal.

Het onderscheid tussen het verhaal van Elin op gewoon wit papier en dat van haar schaduw Sombra op paarse bladzijden vind ik een heel goede vondst. Via Sombra krijg je als lezer een goede kijk op Elins inborst, wie ze werkelijk is, waar ze wil voor gaan en hoe ze denkt dat alles te bereiken.

De auteur, bekend in Nederland van o.a. het ‘Jeugdjournaal’ en ‘Wie is de mol?’, heeft een heel vlotte, beeldende en beschrijvende schrijfstijl. Ze weet haar lezers in te pakken en wees gewaarschuwd: voor je het weet, blijf je doorlezen en wil je de afloop van het boek weten. Gezien het open einde hoop ik op een vervolgboek, want ik wil heel erg graag weten hoe het leven van Elin verder loopt. De cover oogt heel aantrekkelijk met deels in de schaduw een Curaçaos meisje tussen een bladerdek.

Voor het mooie verhaal met pakkende onderwerpen en de aparte insteek, waardeer ik dit debuut graag met vier sterren.
Volt logo

★★★★
ElinTitel: Elin | Auteur: Milouska Meulens | Uitgever: Volt | Categorie: Jeugdboeken  | Verkrijgbaar als: hardcover | 240 pagina’s | ISBN13: 9789021426990 | Verkrijgbaar sinds: 05-10-2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 21-11-2021 | Prijs: €15,99 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.