Fake!


Fake 3DRecensie Fake! door Sheila Vermeulen:
Een fake filmpje zorgt voor echte problemen.

Levi en Max zijn beste vrienden. Ze klussen samen in hun werkplaats en ze zijn verliefd op twee meisjes die ook bevriend zijn. Maar terwijl Levi al verkering heeft met Mila, loopt Max nog steeds achter Olivia aan.

Wanneer Levi en Max hun nieuwe klasgenoot met Olivia en Mila zien, worden ze jaloers. De twee jongens gaan achter hem aan en Levi geeft hem een trap. Niet veel later wordt Emiel in coma naar het ziekenhuis gebracht en verschijnt er een filmpje van Levi als de dader.

“Ze zien dat Emiel opstaat. Mila staat ook op. Ze loopt naar hem toe en slaat een arm om hem heen. Levi verstijft. ‘Shit’ zegt Max. ‘Hij versiert niet alleen Olivia, maar Mila ook. Je bent haar kwijt gast.’ Levi kijkt met ingehouden adem ……”-Carry Slee

Ondanks dat Levi blijft zeggen dat het filmpje fake is, wil bijna niemand hem geloven. En als het filmpje viral gaat, zijn de gevolgen rampzalig.

Fake! is een spannend en treffend jongerenboek over de schaduwkant van social media en nep nieuws.

Carry Slee laat in dit verhaal zien wat een bewerkt filmpje kan betekenen in het leven van de persoon in dat filmpje. Terwijl Levi niet eens weet dat iemand een fake item over hem heeft aangemaakt, krijgt het filmpje steeds meer views en wordt het steeds breder opgepakt.

In duidelijke taal, korte zinnen en met een directe benadering beschrijft de auteur het proces, de gevolgen en de reacties van de omgeving. Daarnaast krijg je ook een inkijkje in het leven van de belangrijkste personages, die bijna allemaal thuis met kleine of grote problemen kampen. Hierdoor passeert er een uitgebreide selectie aan maatschappelijke thema’s.

Carry Slee maakt die moeilijke en gevoelige thema’s boeiend om over te lezen, door het gebruik van begrijpelijke taal en goed gekozen personages. Wel kwamen, door de snelheid waarin het verhaal tot je komt, de veranderingen qua mening hier en daar wat abrupt, waardoor ouders soms minder volwassen overkwamen dan hun kinderen. Gelukkig doet dat geen afbreuk aan de werking van het verhaal en de boodschap.

Fake!  is een hedendaags jeugdboek over een medium dat zoveel plezier kan brengen, maar ook zoveel leed kan berokkenen. Ook andere herkenbare en lastige onderwerpen worden niet onberoerd gelaten in dit verhaal.
Vector

★★★★
Fake platTitel: Fake! | Auteur: Carry Slee | Uitgeverij: Carry Slee | Categorie: Jeugdboeken, 12+ | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 272 pagina’s | ISBN13: 9789048860838 | Verkrijgbaar sinds: mei 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 21-06-2021 | Prijs: €17.99, luisterboek €12.99 en e-book €9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.