Flits en het hanenhotel


Flits en het hanenhotelFlits en het hanenhotel is een boek voor kinderen vanaf 8 jaar dat is geschreven door Lotje van der Brie. Voor haar is dit boek een debuut. De mooie illustraties in het boek zijn van Roos Pulskens.

Flits woont met zijn ouders in het plaatsje Merkelen. Zijn vader is kunstenaar en verzamelt van alles. Het huis en de tuin liggen vol met spullen. De moeder van Flits werkt in een asiel. Omdat er in het asiel geen plek is voor hanen, vangt de moeder van Flits deze thuis op. Flits zorgt voor de hanen die overal vrij rond lopen. Daarnaast bedenkt hij graag uitvindingen om problemen op te lossen. Zo zorgt hij voor slippers die niet meer vast komen te zitten. Alles verandert wanneer ze een brief ontvangen en ze lezen dat ze nieuwe buren krijgen. De hanen moeten verwijderd worden van hun grond en wel zo snel mogelijk, anders eten ze binnenkort hanensoep. Weet Flits ook nu een oplossing?

In Flits en het hanenhotel maak je van alles mee, zowel spannende, grappige als leuke dingen. Hoe Flits steeds aan een oplossing komt, wordt mooi omschreven in een soort werktekening en ook krijgen wij er een mooie tekening bij in het zwart-wit, zodat je het ook echt voor ogen hebt.

Grappig is dat het gezin van Flits doet waar het zin in heeft en dat het er niet even netjes is, terwijl de nieuwe buren heel erg netjes zijn. Mevrouw Boenders zie je regelmatig rondlopen met een desinfectiemiddel, terwijl de familie niet vies is van een beetje vuil aan de handen. Doordat er geen plek meer is in de tuin en de hanen ook niet bij de buren mogen scharrelen, bedenkt Flits een groot idee, namelijk een hanenhotel.

De hanen in het verhaal spelen een grote rol. Het zijn er wel zeventien. Ze hebben allemaal een naam en in het boek staat van elke haan een portret met erbij vermeld hoe ze heten en waar ze van houden of juist niet. Flits kan ze allemaal goed uit elkaar houden.

Tijdens het lezen zie je ook steeds een ansichtkaart die aan de koning gericht is. Flits geeft hierin vaak informatie over een nieuwe uitvinding en stelt de koning dan een vraag. Leuk is ook dat op het einde de koning op bezoek komt.

Het verhaal is vlot geschreven en de hoofdstukken zijn van een mooie lengte. De illustraties zijn echt een meerwaarde voor het boek. De personages worden goed neergezet. Flits, een vrolijke jongeman, vader, de rommelkont die niets kan missen, meneer Kwant, die geregeld even komt buurten. Stuk voor stuk leuke personages die je ook echt leert kennen. Ook de omgeving wordt mooi omschreven.

Flits en het hanenhotel is een erg leuk boek waar het thema milieu goed aan de orde komt. Als extra zit er een mooie boekenlegger bij met een liniaal met de tekst Meten is weten. Dit wordt duidelijk na het lezen van het boek.

Met veel plezier heb ik dit boek gelezen. Ik beloon het met 5 welverdiende sterren.

★★★★★
Flits en het hanenhotelTitel: Flits en het hanenhotel |  Auteur: Lotje van der Bie | Uitgeverij: Volt | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: 8 plus| Verkrijgbaar als: hardcover en luisterboek | 240 pagina’s | ISBN13:9789021469126 | Verkrijgbaar sinds: 25 oktober 2022 | Recensent: Inge Brunnekreef | Datum recensie: 10-12-2022 | Prijs: hardcover €15,99, luisterboek €9,99 | Te beluisteren via Storytel |  Online te bestellen via: Bol.com
Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.