King en de drakenvlinders


King en de drakenvlindersRecensie King en de drakenvlinders door Pierre Peeters:

King en de drakenvlinders is een heel aangrijpend boek over de gekleurde jongen King die worstelt met de plotse dood van zijn broer Khalid en zich vragen stelt over zijn seksualiteit.

Kings grote broer Khalid is zijn rolmodel en grote voorbeeld naar wie hij ontzettend opkijkt en bij wie hij steeds te rade kon gaan. Hij liet zich door hem leiden en volgde hem in alles door dik en dun. Maar wanneer Khalid King opdraagt zijn vriendschap met Sunny te beëindigen, omdat deze homo is, ligt dit heel moeilijk voor King. Na veel wikken en wegen volgt hij de raad op van zijn broer, niettegenstaande dat hij zelf zijn geaardheid in twijfel trekt. Valt hij ook op jongens en niet op meisjes? Hier durft hij het evenwel niet met zijn broer over te hebben. Wanneer Khalid tijdens een voetbalwedstrijd ineenstort en overlijdt, blijft King radeloos achter.

Wanneer zijn vroegere vriend Sunny dan plots verdwijnt, maakt dit het leven en bestaan van King er niet beter op en moet hij dilemma’s doorbreken.

Kacen Callender liet dit boek spelen in de moerassen van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana, waar drakenvlinders rondvliegen. Deze libelle is voor het hoofdpersonage een verpersoonlijking van zijn rolmodel dat hem op deze manier blijft achtervolgen.

In dit boek heeft de auteur naar mijn gevoel verschillende onderwerpen aangesneden, zoals seksualiteit, rouwbeleving, vriendschap, familie(banden), geloven in jezelf, homofobie en rassenhaat die ze op een sublieme manier met elkaar wist te verweven tot een heel sterk realistisch verhaal met een duidelijke boodschap!

Ondanks de zware onderwerpen leest dit boek heel vlot weg, omdat de auteur alle items mooi weet te verpakken in een no-nonsens schrijfstijl zonder evenwel iets te verbloemen of uit de weg te gaan. Als lezer waan je je echt in het verhaal, proef en beleef je als het ware de moerassen van Louisiana en ben je een met King, zijn gedachten, zijn leefwereld en zijn entourage, die de auteur heel poëtisch en to the point beschreef. Alle personages werden voldoende diep uitgewerkt tot hun rol in het verhaal.

Ik vond dit best een heftig boek en was anderzijds aangenaam verrast dat de auteur het aandurfde om een gekleurde jongen zijn al dan niet homozijn in vraag te stellen. Dit boek opent mijns inziens alleszins perspectieven om welke geaardheid ook bespreekbaar te maken en laat heel goed tot uiting komen dat je best mag zijn wie je bent zonder daar verantwoording voor te hoeven afleggen. De auteur gaf deze jongeren een stem en liet zien dat ook zij hun plaats hebben in de maatschappij en zich niet meer dan anderen moeten bewijzen, maar gelijkwaardig zijn.

Dit boek werd terecht bekroond tot jeugdboek van het jaar in Amerika en vraagt gewoon om gelezen te worden. Ik kan het alvast aanraden!

Voor het gedurfde onderwerp, de fijne schrijfstijl en de mooie boekomslag waardeer ik dit boek graag met vijf sterren.

Querido

★★★★★
King en de drakenvlindersTitel: King en de drakenvlinders | Auteur: Kacen Callender | Vertaalt door: Annelies Jorna | Uitgeverij: Querido | Categorie: Jeugdboeken | Leeftijdsadvies: 11 jaar en ouder | Thema: rassenhaat, seksualiteit | Verkrijgbaar als hardcover en als e-book | 208 pagina’s | ISBN13: 9789045126760 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 26-05-2022 | Prijs: € 18,99 | Bestellen

Storytel header

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.