Niemand houdt Don Carlo tegen


Recensie Niemand houdt Don Carlo tegen door Jolanda Kalkman:
Sinds vijf maanden wil Don Carlo maar één ding, naar Palermo, een stadje op het eiland Sicilië. Vijf maanden, twee weken en zes dagen om precies te zijn. Want in Palermo is zijn papa. Zijn mama en papa wonen niet meer bij elkaar, want zijn mama heeft zijn papa er uitgegooid. En nu wil mama niks meer over zijn papa horen. Wanneer hij over papa begint, gaat ze volledig door het lint. Don Carlo wil maar één ding, naar zijn papa. Maar zijn mama wil niet daarheen en zijn papa komt niet hierheen.

Dus zit er maar één ding op: Hij gaat zijn papa verrassen. Gewoon voor zijn deur staan en hem terughalen. Zonder dat iemand ervanaf weet.
Maar zou het hem wel gaan lukken, in zijn eentje met de nachttrein, de taxi en de veerboot? Alleen zonder ouders, stiekem op reis gaan is zeker niet zonder gevaar!

“Als je iets wilt bereiken, Carlo, moet je doorzetten. Alles is mogelijk! Maar je moet het wel echt willen. Gewoon volhouden! En niet zoveel nadenken!” (Blz. 10).

Wanneer je ouders besluiten uit elkaar te gaan, is dit voor de kinderen vaak heel moeilijk. Helemaal wanneer je papa (of je mama) opeens onbereikbaar blijken te zijn. Het is een groot gemis. Dit moeilijke thema is op een mooie manier uitgewerkt in “Niemand houdt Don Carlo tegen”.

Het is de schrijver, Oliver Scherz, gelukt om een spannend maar ook ontroerend kinderboek te schrijven, waarin het gemis van een ouder door een scheiding het hoofdonderwerp is, zonder hier de nadruk op te leggen. Hierdoor is het voor kinderen een mooi en spannend boek geworden, maar kunnen ouders of bijvoorbeeld docenten het boek gebruiken om over dit onderwerp te praten.

Verder is het ook een spannend verhaal. Je leeft helemaal met Don Carlo mee, die op reis naar zijn vader nogal het een en ander meemaakt.

Ik las het boek samen met mijn zoon Robbert (12).
Vanaf het begin zaten we samen helemaal in het verhaal. Het boek leest trouwens heerlijk voor, iets wat zeker een pluspunt is.

Regelmatig reageerde Robbert op het verhaal. Bijvoorbeeld toen Don Carlo op blz. 44 met de taxi verder op reis ging naar zijn vader in Palermo. Don Carlo heeft geen idee hoeveel de taxirit zal gaan kosten. Gelukkig heeft hij van thuis een rolletje geld meegenomen en hij laat dit aan de taxichauffeur zien om te vragen of het voldoende geld is voor de rit. “Genoeg ja,” zegt hij. “No problem. Palermo. Sicilië. Kom maar mee.”
Maar dan komt de taxi ergens op een landweggetje plotseling schokkend tot stilstand…
“O nee he? Niet uitstappen!”, hoorde ik Robbert opeens zeggen. Hij voelde al aan wat er zou gaan gebeuren, maar leefde zo met Don Carlo mee.
Knap wanneer je zo kunt schrijven.

Het boek heeft een redelijk plotseling einde. Het verhaal is voor je gevoel nog niet compleet. Maar zeer waarschijnlijk werkt de schrijver aan een vervolg. Wij hopen er in elk geval op!

Wij waarderen het boek op 5 sterren.

Niemand houdt Don Carlo tegen is een van de 20 kerntitels van De Kinderboekenweek 2019. Geschikt voor groep 5 & 6.

★★★★★
Titel: Niemand houdt Don Carlo tegen | Leesfragment | Auteur: Oliver Scherz | Uitgeverij Holland | Categorie: Jeugdboeken, 8 Plus | Verkrijgbaar als hardcover en E-book | 103 pagina’s | ISBN13: 9789025113247 | Verkrijgbaar sinds: maart 2016 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 13-10-2019 | Prijs: €13,50 (E-book €7,99) | Bestellen