Onkruid


OnkruidRecensie Onkruid door Hannie van Grol:
Pestkoppen en hun slachtoffer

Milan zit in groep 6 en moet een spreekbeurt houden. Natuurlijk gaat die over zijn grote hobby: duivenmelken. Om zo goed mogelijk duidelijk te maken wat dat inhoudt, vertelt hij er uitgebreid over en neemt zelfs zijn beste duif Sijsje mee naar school. Maar dan gaat het vreselijk mis. Sijsje ontsnapt en dat is begin van pesterijen door drie stoere jongens die een groep hoger zitten.

Milans plezier is voorgoed verdwenen, alleen bij zijn duiven kan hij zijn pijn kwijt. Zelfs zijn moeder valt hij er niet mee lastig. Zij is een verwoed tuinierster en ze legt Milan uit, waarom ze onkruid verwijdert, maar dat het toch telkens terugkomt. Milan ziet de drie pestkoppen als onkruid: ze komen telkens terug. Milan hoopt dat er een einde komt aan het pesten als de stoere jongens naar een andere school gaan, maar ook dan houdt het niet op. Ten einde raad zoekt hij een oude man op die uitzicht heeft op het park waar Milan doorheen moet lopen. En dan blijkt dat ze een ongelofelijke klik hebben samen.

Onkruid is oorspronkelijk gepubliceerd als een Storytel Original. In dit boek is het verhaal voorzien van prachtige zwart-wit tekeningen van de hand van Mattias De Leeuw. Deze afbeeldingen ondersteunen het verhaal op beeldende wijze. De schetsen laten de vreugde zien die de duiven met zich meebrengen voor Milan, maar ook de pijn van het pesten wordt op een duidelijke manier afgebeeld.

Het verhaal maakt indruk. Alle emoties, zoals angst, onmacht, maar ook vreugde, worden door Mark Haaykema treffend verwoord. Je lijdt mee met Milan die geen plezier meer in het leven heeft, die bang is voor de stoere pestkoppen. Milan leidt een eenzaam leven en zoekt zijn heil bij een oude man die ook eenzaam blijkt te zijn.

Het verhaal leest lekker vlot en is ook prima geschikt om voor te lezen. Daarna is een gesprekje over pesten en slachtoffer ervan zijn een goed vervolg op het verhaal. Ondanks dat Onkruid een zwaar thema behandelt, is het taalgebruik hier en daar luchtig. Het bejaardentehuis waar de oude man woont, wordt een opgestapeld huis voor bejaarde kinderen genoemd. En een meneer met Parkinson wordt door Milan als Park in de zon aangeduid.

Onkruid is een echte aanrader voor kinderen. Maar ook volwassenen kunnen dit boek gebruiken om een gesprekje over pesten op gang te brengen. Door de combinatie van een moeilijk en pijnlijk onderwerp te combineren met luchtig taalgebruik en echte dierenliefde hebben de auteur en illustrator een prachtig verhaal afgeleverd met een boodschap vol troost.


Rubinstein

★★★★★
OnkruidTitel: Onkruid | Auteur: Mark Haayema | Uitgeverij Rubinstein | Categorie: Jeugdboeken, zelfleesboeken  | Leeftijd:  8+ | Verkrijgbaar als hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789047628859 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 04-01-2022 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.