Robotoorlog – Ongelijke strijd


Recensie Robotoorlog – Ongelijke strijd door Jolanda Kalkman:
“Hier, pak aan!” Tilia en Denny stonden samen in de dojo, een oefenruimte waar ze zwaardvechten aan het oefenen waren. Tilia is was er veel beter in dan Denny, wat hij natuurlijk helemaal niet leuk vond. Maar gelukkig had hij een super gehoor, waar de anderen hem op vertrouwden.

Tilia en Denny woonden in een weeshuis. Hun ouders waren verdwenen, nadat de robots steeds meer macht kregen. In het weeshuis leerden de kinderen alles over de oude vechttechnieken, zodat ze dit konden gebruiken om de opmars van de robots te kunnen stoppen.

“Van machines kon je niet winnen door ze te vernietigen. … dan kwamen er gewoon nieuwe. Mensen moesten slim zijn en hun eigen kracht ontdekken. Door het beoefenen van oosterse vechtsporten konden ze hun lichaam en geest ontwikkelen.” (Blz. 7)

Pathera was de opa van Denny en Hirundo was zijn oom. Zij zorgden voor de lessen in het weeshuis en voor de kinderen. Panthera kon door middel van meditatie visioenen oproepen, hierdoor kon hij dingen zien die soms heel ver weg gebeurden.
In de werkplaats van het weeshuis werkte Mytilus, een echte wetenschapper en uitvinder.
Tot slot hadden Tilia en Denny nog een hele goede vriend, Arion. Hij hield veel meer van techniek dan van vechten en was dan ook vaak samen met Mytilus bezig met het werken aan nieuwe uitvindingen. Hun nieuwste geheime uitvinding had te maken met een nieuwe vorm van communicatie, de schicht. Hiermee kon je boodschappen aan elkaar doorsturen zonder dat anderen ze konden horen.
Maar dan is Mytilus opeens verdwenen en krijgen de kinderen via de schicht de woorden “Capsule, mossel” door. Wat zou dit betekenen? Zouden ze Mytilus nog levend terug kunnen vinden? Samen met Hirondo gaan de kinderen op onderzoek uit. Een onderneming die zeker niet zonder gevaar is! Want overal liggen gevaarlijke robotten op de loer, die bij het minste of geringste hun stroomstootwapens trekken.

Ongelijke strijd is het derde deel uit de serie Robotoorlog. Eerder zijn Geheime kracht (deel 1) en Onzichtbaar gevaar (deel 2) uitgekomen. Deze spannende serie boeken, waarin robots en de oude vechtkunsten een belangrijke rol spelen, is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Bijzonder aan het boek is dat er gekozen is voor een dyslexielettertype.
Kinderen met dyslexie hebben vaak moeite met het lezen van boeken die net iets ingewikkelder zijn dan anders. Een speciaal lettertype maakt het lezen aangenamer.

Wat erg leuk is, is dat de hoofdpersonen uit het boek een eigen schrift bijhouden. In dit schrift schrijven en leggen ze door middel van tekeningen moeilijke woorden of situaties uit. Iedere hoofdpersoon heeft zijn eigen specialiteit. Afbeeldingen van pagina’s uit de schriften kom je regelmatig tijdens het lezen tegen. Zo weet Arion bijvoorbeeld alles over Robots en tekent en schrijft hij hierover. Zo kun je precies zien hoe de kogels uit de staart van de “hagedis” komen (blz 66) of dat Cherry, de huisrobot, er best heel schattig uitziet met haar gezicht als een kers. (Blz. 155).

Wanneer je meer over de hoofdpersonen, hun schriften, vechtsport of de uitleg van de namen en moeilijke woorden wilt lezen, dan moet je zeker een kijkje nemen op de website http://www.robotoorlog.nl
Hier kun je heel veel leuke en aanvullende informatie terugvinden. Wanneer je je boekbespreking over dit boek wilt houden, is de site een aanrader!

Ondanks dat er best moeilijke woorden en (veel) moeilijke namen in het verhaal staan, ben ik erg verrast door dit boek. Het onderwerp (robotica) is erg interessant en zeker van deze tijd. Het verhaal is spannend en soms ook een beetje zielig. Ondanks dat het een open einde heeft, zodat er een deel 4 bij geschreven kan worden, is het verhaal toch af. Het voelt niet echt als een open einde. Kinderen vinden dit vaak fijn. Wel vind ik het jammer dat de woordenlijst en betekenissen van de voornamen niet ook in het boek zijn opgenomen. Wat mij ook opviel, was dat het verhaal in de verleden tijd is geschreven. Dit vond ik opvallend maar niet storend. Vandaar dat mijn samenvatting ook in de verleden tijd staat.

Tot slot de mening van de doelgroep, Rik (10, heeft dyslexie) en Robbert (12).

Rik: ik vond het in het begin een beetje moeilijk, maar wel al gelijk spannend! Ik heb het best snel uitgelezen. Soms wist ik niet meer wie wie was. Dat vond ik wel jammer.
Robbert: Met de namen had ik ook soms moeite. Maar de moeilijke woorden werden steeds goed uitgelegd. Zo leerde ik gelijk een hoop nieuwe dingen over vechtsporten, zoals Mushin. Dit kan ik echt niet, denken zonder nadenken! Daarvoor denk ik veel te veel!

Wat vinden jullie van de voorkant van het boek?
Rik: cool!
Robbert: ik vind de kaft er aantrekkelijk uitzien. Je kunt gelijk zien waar het boek over gaat: een jongen die vecht tegen gevaarlijke robotten.

Zijn jullie benieuwd naar deel 4?
Rik: ja! Ik denk dat ik de andere boeken ook ga lezen.
Robbert: mmja, ik vond het wel leuk maar ik denk niet dat ik zo gauw de andere ook ga lezen.

Raden jullie dit boek bij andere kinderen aan?
Rik: Ik heb er al met mijn vriend over gehad, hij vindt lezen niet leuk, maar misschien dit boek wel, want robotten vindt hij wel leuk en ik ook.
Robbert: Als je van robotten en vechtsporten houdt, is dit boek zeker een aanrader.

Met Robbert had ik het nog even over de macht van robotten. Robotica vindt hij leuk maar ook nog moeilijk. We zijn het er over eens dat robotten erg handig kunnen zijn, zoals in fabrieken of een stofzuigerrobot. Maar over de vraag of hij denkt dat robotten sterker dan mensen zouden kunnen worden of zelfs de macht over zouden kunnen nemen, was hij heel duidelijk: Nee, dat kan niet want als dat gebeurt, dan trek je toch gewoon de stekker er uit?

Samen waarderen wij dit boek op 4 sterren.

★★★★
Titel: Robotoorlog – Ongelijke strijd | Leesfragment | Auteur: Rian Visser | Uitgeverij: Books2Download | Categorie: Jeugdboeken, zelflezen | Verkrijgbaar als: hardcover en E-book | 192 pagina’s | ISBN13: 9789491647178 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2018 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 09-09-2019 | Prijs: €13,45 (E-book €6,99) | Bestellen