Sam & de Monsterbende 1-De regenboogfabriek


Sam en de monsterbendeBang maar toch dapper

Sam is niet zo gek op de nachten, ze is bang voor monsters. Haar vader geeft haar een magisch houten zwaard. Hij vertelt wat hij als kind zoal mee heeft gemaakt met het zwaard. Op een dag stapt Sam over haar angst heen en neemt ze een kijkje onder haar bed, ze vermoedt dat zich daar een monster schuilhoudt. Ze blijkt gelijk te hebben. Onder haar bed zit Zwazzel, een zwart monster. Zwazzel lijkt minstens net zo bang voor haar en blijkt veel minder eng dan Sam had verwacht. Zwazzel vertelt Sam, nadat hij over zijn ergste angst heen is, dat hij Sams hulp nodig heeft. Sam schraapt al haar moed bij elkaar en gaat met Zwazzel mee naar Monsterland waar haar een groots avontuur wacht.

De regenboogfabriek is het eerste deel in de nieuwe jeugdboekenserie Sam & De monsterbende. Een leuke kennismaking met de dappere Sam en de diverse monsters in Monsterland. Het spannende avontuur laat zien dat de (soms enge) buitenkant niet zegt dat iemand ook gevaarlijk of eng is (en andersom). De regenboogfabriek is een fijn boek om uit voor te lezen aan jonge kinderen die net als Sam bang zijn voor monsters. Daarnaast is het een vooral aanrader voor kinderen die zelfstandig kunnen lezen (7-10 jaar). Het verhaal neemt ze mee naar een magische en kleurrijke wereld waarin sympathieke monsters wonen.

Dit fantasierijke verhaal is geschreven door auteur Susan Wallenburg (1975). Ze bedenkt samen met haar dochter verhalen, zo ook het verhaal over De regenboogfabriek. Haar dochter was, net als Sam in het verhaal bang voor monsters en ze vertelde haar moeder over deze wonderlijke schepsels. Eerder verscheen van deze auteur al het jeugdboek De Rommelzolder.

Het boek leest vrij vlot weg en dankzij de fantasievolle illustraties van Mayon Middeljans is het boek een kleurrijk feestjeSam geworden, dat kinderen zeker aan zal spreken. Met haar werk probeert ze met een kinderlijke blik te kijken naar de wereld om ons heen. Ze geeft daarbij de voorkeur aan Aquarelverf.

Leuk om te weten is dat van elk verkocht exemplaar een euro gaat naar de organisatie Sam&. Een organisatie waar ouders die met weinig geld rond moeten komen, aanvragen kunnen doen. Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Samen bieden zij één digitaal loket waar ouders en intermediairs een aanvraag kunnen doen voor de voorzieningen die de organisaties bieden. 

Dit eerste deel kan bij kinderen die bang zijn voor monsters, helpen om de scherpe randjes van hun angst weg te nemen. Maar het verhaal is vooral vermakelijk en smaakt naar meer. In 2023 komt er een tweede deel uit in deze veelbelovende reeks met als titel Het zusje.

★★★★
Sam en de monsterbendeTitel: Sam & de Monsterbende 1-De regenboogfabriek | Leesfragment | Auteur: Susan Wallenburg | Illustrator: Mayon MiddeljansUitgeverij Neckar | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 112 pagina’s | ISBN13: 9789493192508 | Verkrijgbaar sinds: 29 september 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 19-12-2022 | Prijs: €16,00 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.  

Neckar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.