Smaakspoken


SmaakspokenHet geheim van de zeven smaken

Smaakspoken is een spannend en leerzaam boek voor kinderen, maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven en er ook nog wat van kunnen opsteken. In dit boek worden de zeven smaken besproken. Oorspronkelijk waren de vier smaken zout, zoet, zuur en bitter bekend. Daar werd umami aan toegevoegd, maar nu wordt uitgelegd dat ook pittig en vet belangrijke smaakmakers zijn.

In dit boek maken we kennis met Puck, een negenjarig meisje. Ze heeft haar moeder verloren en haar vader heeft weinig tijd voor haar. Hij is altijd aan het werk in zijn restaurant onder hen als Chef Maro. Hoe graag Puck ook zou willen helpen met het proeven en klaarmaken van eten, haar vader vindt haar nog te jong. Ze voelt zich heel alleen en verdrietig en vertelt haar problemen aan haar Siamese kater Umi. Dan komt er een spook de kamer binnen en de eerste smaak zout wordt besproken. Tevens wordt er uitgelegd wat het belang is van zout voor de smaak van eten. En zo komen alle zeven smaken aan de beurt door iedere keer een ander Smaakspook voorbij te laten komen.

Smaakspoken is een ontroerend verhaal over een eenzaam negenjarig meisje. Maar gelukkig gebeuren er spannende dingen die voor de nodige afleiding zorgen. Hopelijk bereikt ze hiermee ook dat haar vader een andere kijk op haar krijgt, want zei hij: “Goed proeven moet je leren.” En daar krijgt ze nu alle gelegenheid voor. Alle facetten van de smaken komen voorbij en maken het verhaal heel leerzaam.

Het boek maakt indruk door over belangrijke thema’s van het leven, zoals verdriet en eenzaamheid van een jong meisje, te vertellen. Bovendien spoort het kinderen aan om bij het eten van verschillende voedingsmiddelen ook de smaken te gaan onderscheiden en benoemen. Dat maakt het boek uniek. Daarbij helpen natuurlijk ook de inspirerende illustraties in schitterende kleuren van de hand van José Luis García Lechner. Ze ondersteunen het verhaal op een bijzondere wijze.

Smaakspoken is een ontroerend, spannend, fantasierijk en leerzaam verhaal dat uitnodigt tot zelf ervaren wat smaken met het eten doen. Voor sommige kinderen een stimulans om vaker te gaan proeven om zo ook mee te kunnen praten over de dagelijkse maaltijd en smaken te kunnen ontrafelen en benoemen. Een echte aanrader voor kinderen die moeite hebben met nieuwe smaken. Een originele vondst die door het spannende en fantasierijke verhaal en de aantrekkelijke hardcover veel kinderen (en volwassenen) zal aanspreken.

★★★★★
SmaakspokenTitel: Smaakspoken | Auteur: Daan Faber | Illustrator: José Luis Gárcia Lechne | Singel Uitgeverijen Volt | Categorie: jeugdboeken | Verkrijgbaar als hardcover | 86 pagina’s | ISBN13: 9789021469119 | Verkrijgbaar sinds: 24 mei 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 02-01-23 | Prijs: €16,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.
Volt logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.