Wan op de maan


Recensie Wan op de maan door Jolanda Kalkman:
Astrokidz

Wan heeft zin in een spel. Een spel is tof. Ik tik jou en dan tik jij mij. Maar Tek wil niet. Zum slaapt. Blob plakt aan de muur en Sal bokst. Dan weet Wan het: hij gaat naar de maan!

Wan op de maan is een leuk zelfleesboekje voor kinderen die lezen op niveau M3. Dit niveau is voor kinderen die halverwege groep 3 zitten. Wat het allerbelangrijkste is voor kinderen die leren lezen, is dat ze een boekje pakken dat hen aanspreekt. Wanneer jouw kind dol is op de ruimte, dan zal de serie van de AstroKidz zeker iets voor hem zijn.

In de AstroKidz gaat het in het verhaal over zes kinderen: Wan, Min, Sal, Blob, Tek en Zum. Ze leven samen op het ruimteschip Uf. De tekst is helemaal afgestemd op het niveau van kinderen uit groep 3. De zinnen zijn kort en bondig. Soms staan er zinnen in stripvorm. Is je kind nog niet zo ver, maar wil hij wel dit boekje lezen, dan kun je zelf de zinnen voorlezen en de stripverhaalzinnen door hem of haar laten lezen.

Het leuke aan dit boekje is, is dat het echt een leuk verhaaltje heeft, met een wijze les! Ik heb het voorgelezen aan mijn dochter van 5. Ze kan nog niet lezen, maar is wel druk bezig met letters. Zo is de themaletter van nu op school de t. Het komt dan ook goed uit dat er veel woorden met een t in voorkomen!

Annechien: “t-i-k, tik! t-r-o-m, trom! Ik kan al echt lezen!” Het is erg leuk wanneer jonge kinderen erachter komen wat er staat. Wanneer het verhaal hen ook nog eens aanspreekt, zijn ze extra gemotiveerd om verder te lezen. “Ik vind het een leuk verhaal. Vooral het einde vind ik leuk, want het was niet zo lief dat niemand met Wan wilde spelen.”
Ik heb het boekje al zeker 3x aan haar voorgelezen, dus dat zegt denk ik wel genoeg.

In deze serie is ook Min in zee verkrijgbaar. Dit boekje heeft het Avi Start niveau. Annechien is erg benieuwd naar dit boekje. “Blob is van slijm gemaakt. Maar in dat andere boekje zit Blob in het water, maar dan droogt hij helemaal uit! Dat is niet goed, als dat maar goed komt!”

De illustraties zijn gemaakt door Frieda Van Raevels. Deze beelden het verhaal goed uit, waardoor kinderen de situatie kunnen herkennen. De fantasiefiguren zijn passend bij de ruimte. Ook weet ze emoties in de tekeningen te verwerken. Zo zie je dat Zum een beetje bang is en Sal lekker stoer. Het ziet er in elk geval heel gezellig uit in de ruimte en op de maan!

Wan op de maan is zeker een aanrader voor kinderen die beginnen met lezen. Het ziet er leuk uit, heeft een goed verhaal en is helemaal op het leesniveau van het kind afgestemd. Daarnaast is het boekje gunstig geprijsd. Wanneer je het alleen voorleest, is het zo uit, maar als kinderen er zelf uit gaan lezen, zullen ze er lekker lang mee bezig zijn. Een prima prijs/kwaliteitverhouding. We zijn erg benieuwd naar welke avonturen Wan en zijn vrienden nog meer mee zullen maken!
Daarom krijgt dit boekje 5 sterren.
★★★★★
Titel: Wan op de maan | Inkijkexemplaar | Auteur: Nico De Braeckeleer | Illustrator: Frieda Van Raevels | Pelckmans Uitgevers| Categorie: jeugdboeken, zelflezen | Niveau: Avi M3 | Verkrijgbaar als: hardcover | 44 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789463831994 | Verkrijgbaar sinds: 8 september 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 22-11-2020  | Prijs: €9,-