Op zoek naar Tom bij de Romeinen


Recensie Op zoek naar Tom bij de Romeinen door Jolanda Kalkman:
Tom en Toby de kat zijn verdwaald. Kun jij ze vinden?

De oma van Tom is archeoloog. Een archeoloog is iemand die in de grond zit te wroeten om te ontdekken hoe de mensen vroeger leefden. Tijdens dit wroeten heeft oma Bea een munt uit de tijd van Hadrianus gevonden. Deze munt is al bijna tweeduizend jaar oud en komt uit het Romeinse Rijk. Tom is erg nieuwsgierig naar deze munt en wil hem graag even vasthouden. Maar zodra hij de munt aanraakt, gebeurt het… SWOESJ! En weg is Tom!

In Op zoek naar Tom bij de Romeinen ga je samen met Tom op ontdekkingsreis. Een reis die je van alles zal vertellen over de tijd waarin de Romeinen leven. Je gaat er niet alleen over horen of lezen, nee, je gaat er ook echt naar op zoek! Want op elke bladzijde zijn Tom, oma Bea en Toby de kat verstopt. Maar dat is nog niet alles. Er zijn nog veel meer dingen waarnaar je op zoek kunt gaan. En ondertussen leer je heel veel nieuwe dingen. Zo kom je erachter wat een Aqua Traiana is, wat er in Circus Maximus gebeurde of hoe een banket er toentertijd uitzag.

Elk hoofdstuk heeft zijn eigen zoekplaat waarop precies te zien is waar het over gaat. Er is veel te zien, maar de zoekplaten zijn niet te druk, waardoor je niet uren hoeft te zitten turen om Tom terug te vinden. Lukt het je toch niet iets te vinden, dan staan achterin de oplossingen.

Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is En Toen? Tien dagen lang staan alle kinderboeken die over de geschiedenis gaan in het zonnetje. Op zoek naar Tom bij de Romeinen is voor dit thema zeker een aanrader!

Het is een erg leuk boek voor kinderen vanaf de kleuterklas. Het boek heeft zoveel informatie dat ook oudere kinderen met veel plezier in dit boek zullen gaan zoeken. Zelfs ik als volwassene vond het erg interessant en heb er veel nieuwe woorden bijgeleerd. Wat erg handig is, is dat er achterin een woordenlijst staat. Mijn zoon van 13 moest vorig schooljaar een werkstuk over de Romeinen maken. Hij had deze woordenlijst fijn gevonden bij het maken van zijn werkstuk.

Annechien (5) vond vooral het zoeken erg leuk. Oma vond ze steeds erg snel: “Want oma is de enige met wit haar.” “Tom kan wel heel goed lopen hoor, met dat gele dekentje! Hij is ook net een Romein geworden.” Ook viel haar plotseling nog iets op: “Tom is steeds de enige met een bril. Dus de Romeinen hadden zeker hele goede ogen.”

Dit zoekboek is in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden tot stand gekomen. Wil je nog veel meer te weten komen over de Romeinen, dan is het zeker aan te raden dit museum een bezoekje te brengen. Kijk voor meer informatie over dit museum op hun website http://www.rmo.nl.

We zijn alle drie erg enthousiast over dit zoekboek. Vooral omdat het ook oudere kinderen aanspreekt. We zijn nog lang niet klaar met alles terugvinden. Het is dus echt een boek dat je vaker zult pakken en waarin je steeds iets nieuws kunt ontdekken en leren.
Wij waarderen dit boek op 4 sterren.

★★★★
Titel: Op zoek naar Tom bij de Romeinen | Originele titel: Find Tom in Time: Ancient Rome | Leesfragment | Auteur: Fatti Burke | Uitgeverij Condor | Categorie: zoekboek, kinderboek, geschiedenis | Verkrijgbaar als: hardcover | 48 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789492899972 | Verkrijgbaar sinds: 22-07-2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 05-10-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen