Zoek je mee? Oceaanstad


Recensie Zoek je mee? Oceaanstad door Jolanda Kalkman:
Mila en Basiel hebben zo hard gewerkt in hun detectivebureau, dat ze toe zijn aan vakantie. Hun ondeugende huisdier, Beestje, gaat natuurlijk met hen mee.

De reis gaat naar een duikschool speciaal voor detectives. De vriendelijke zeehond Zoë leert ze hoe ze naar dingen onder water kunnen speuren en wat ze hiervoor nodig hebben. Maar Beestje vindt de lessen maar saai en besluit verstoppertje te spelen zonder dit tegen de anderen te zeggen. Maar Oceaanstad is zo groot! En Beestje is zo klein, hij zal gemakkelijk verdwalen!

Lukt het Mila en Basiel Beestje terug te vinden? Gelukkig hoeven ze niet alleen te gaan zoeken, want jij mag ze helpen, kijk maar gauw mee!

Zoek je mee? Oceaanstad is een prachtig zoekboek waarin je van alles kunt opzoeken in een onderwaterwereld. Als eerste ga je op elke bladzijde op zoek naar Beestje. Terwijl jij hem al gevonden hebt, kunnen Mila en Basiel hem maar niet vinden.

Het leuke aan dit zoekboek is dat er een echt verhaal in staat dat je kunt voorlezen. In de tekst staan steeds dingen in hoofdletters die je in de platen kunt opzoeken.

Daarnaast zijn er op elke bladzijde nog extra dingen terug te vinden. Zie je bijvoorbeeld iemand die slaapt? Of iemand die aan het huilen is? Vergeet ook niet de vijf zeeslangen en de gecamoufleerde inktvis met strepen te zoeken. Je raakt niet uitgezocht, want in totaal zijn er wel honderden dingen om te zoeken!

Zowel de tekst als de illustraties zijn van Katherina Manolessou. De platen zijn een beetje druk en erg kleurrijk, maar hierdoor zijn de zoekdingen extra moeilijk te vinden. Dit past prima bij het boek. De dieren zien er allemaal erg vriendelijk uit en de meeste kijken blij. Hierdoor word je zelf ook vrolijk.

Er zitten veel details verstopt in de platen. Steeds wanneer je opnieuw kijkt, zie je weer iets nieuws.

Het verhaal is leuk en zorgt voor een rode draad door het boek. Wel zijn er soms woorden gebruikt die ik voor jonge kinderen best moeilijk vind. Zo moest ik gelijk uitleggen aan mijn dochter (4) wat een detective is. Maar ook woorden zoals trofee, coulissen, xylofoon, fresco en ingenieur zijn nog te moeilijk om te begrijpen.

Ik heb samen met mijn dochter al vaak in het boek gekeken. Helaas moet ik toegeven dat zij veel beter in zoeken is dan ik! Voordat ik uitgelezen was, had zij Beestje al gevonden.

Maar de dingen in hoofdletters waren stukken moeilijker te vinden. Gelukkig hebben we alles gevonden zonder te spieken. Want helemaal achterin staan de oplossingen, maar hier kwamen we pas achter na heel lang speuren.

De leukste plaat vonden wij die van het museum. De schreeuw van de octopus en de vis met de parel in haar oor vonden we erg grappig. De denker was iets moeilijker te vinden, maar als je hem hebt gevonden, herken je het denken er gelijk in.

Ondanks dat de tekst hier en daar nog een beetje te moeilijk was, hebben we toch heel veel zoekplezier gehad samen. Daarom geven we graag 4 sterren aan dit leuke zoekboek met verhaal.

★★★★
Titel: Zoek je mee? Oceaanstad | Auteur: Katherina Manolessou | Ballon media / Klavertje vier | Categorie: zoekboek, prentenboeken | Verkrijgbaar als: Hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789403212708 | Verkrijgbaar sinds: november 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 7-12-2019 | Prijs: €16,45 | Bestellen