Het geheim van Edison (2)


Recensie Het geheim van Edison door Sonja Hubregtse:

Het geheim van Edison is het vervolg op  het boek De erfenis van Tesla waar ik eerder een positieve recensie over schreef. Het tweede deel van de Accelerati-trilogie is nog spannender dan het eerste.

In het eerste boek hebben Nick (14) en zijn vrienden ontdekt dat de spullen van de garageverkoop allemaal toebehoren aan een grote uitvinding: de Nieuwe Intensieve Kracht Straler (N.I.K.S.) van Nikola Tesla.
In dit deel gaat Nick, samen met zijn vrienden, op zoek naar de ontbrekende onderdelen (de Teslaoïde Voorwerpen) voor deze N.I.K.S. die tijdens de garageverkoop verkocht zijn. Maar ook de leden van het Accelerati-genootschap, met Dr. Alan Jorgenson als hun leider, gaan op zoek naar deze voorwerpen, zodat zij als eerste de machine kunnen gebruiken. Donkere wolken pakken zich samen, waardoor de tijd dringt. Gaat het Nick en zijn vrienden lukken om alles op tijd te verzamelen en de leden van het Accelerati-genootschap voor te blijven?

Ik ben helemaal fan van deze trilogie! Het is een perfect tienerboek voor zowel jongens als meisjes. Het is een goede opstap naar een boek voor volwassenen. Niet meer de eenvoudige avonturen, maar enigszins ingewikkelde situaties waarover nagedacht moet worden. Het verhaal bevat veel spanning, fantasie, wetenschap, humor en er zitten leerzame feiten in (bijvoorbeeld over gewichtloosheid en Newton). Deels wordt de rivaliteit tussen Nikola Tesla en Thomas Edison aangestipt. Ook haalt de schrijver het onderwerp vriendschap aan: wat doen vrienden wel en wat niet. Doordat het al een serieus jeugdboek is, komen er enkele moeilijke woorden in voor (wat een probleem kan zijn voor moeilijk lezende kinderen), maar wanneer je de betekenis hiervan niet weet, is dit geen probleem voor het verdere verhaal. Wel moet ik erbij zeggen dat ik vind dat deel 2 lastiger te begrijpen is als je deel 1 niet gelezen hebt. Mijn tip is daarom…lees eerst deel 1 (en daarna wil je vanzelf deel 2 lezen). Illustraties zijn er in het boek niet te vinden (behalve op de kaft), maar de schrijver weet je als lezer zo te boeien dat er vanzelf een beeld in je opkomt. Wij hebben de illustraties niet gemist.

Een spannend en mysterieus verhaal over een verborgen ruimte onder een bowlingbaan, plotselinge stroomuitval, statische elektriciteit, verkeerd vliegende vogels en een asteroïde. Ik kijk al erg uit naar deel 3!

Het boek is eerder uitgegeven met de titel: De raadselachtige ruimte.

★★★★★
Titel: Het geheim van Edison | Auteur: Neal Shusterman | Uitgeverij van Goor | Categorie: Jeugdboeken, young adult | leeftijd: 13 t/m 15 jaar | Uitvoering: paperback | 336 pagina’s| ISBN: 9789000373086 | Verkrijgbaar sinds: juli 2020 |Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 06-08-2020 | Prijs: €17,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.