Disney – A Twisted Tale – Een nieuw begin


A Twisted TaleHet gekende sprookje Aladdin vanuit een ander hoek benaderd!

Aladdin is een van de vele straatratten die in het arme Agrabah tracht te overleven. Prinses Jasmine staat op het punt uitgehuwelijkt te worden, iets waar zij zelf niets van wil weten. Zij wil buiten de paleismuren raken om met eigen ogen te zien wat er zich buiten haar beschermde omgeving afspeelt en wat men steeds voor haar verborgen houdt. Wanneer Jafar, trouw adviseur van de sultan, zijn ware gelaat toont en de macht grijpt, moet prinses Jasmine direct handelen. Jafar wil met haar in het huwelijksbootje treden om zo nog steviger in het zadel te zitten en dat wil zij kost wat kost niet laten gebeuren.

Jafar probeert ondertussen met de hulp van een oude lamp waarin een onwillige geest huist, alles en iedereen aan zich te binden. Tevens wil hij met de geest de dood overwinnen. Aladdin en de onwillige geest kennen elkaar dan nog niet, maar later smeden ze langzaam maar zeker een verbond tegen de tirannieke sultan. Prinses Jasmine weet uiteindelijk het paleis te ontvluchten en komt in contact met Aladdin. Beiden moeten samenwerken om groter onheil af te wenden en zullen trachten de inwoners van Agrabah aan te sporen om in opstand te komen tegen het schrikbewind van Jafar.

Dit verhaal is niet het verhaal over Aladdin die de meesten van ons kennen van het originele Disneyboek of van de Disneyfilm.

In dit boek wordt alles vanuit een ander oogpunt benaderd met behoud van de oorspronkelijke karakters. Het is even wennen, maar al vrij vlug ben je als lezer mee met het verhaal dat zich naar mijn gevoel wel met heel wat vaart ontwikkelt. Dit verhaal is een verhaal over keuzes maken, over actie durven ondernemen, over krachten bundelen en over opkomen voor jezelf en voor de anderen. Het gaat over het heft in eigen handen nemen en een onderdanig volk warm maken om in opstand te komen tegen de desastreuze beslissingen van de sultan. Uiteraard kan het niet anders dan dat de romance en de wederzijdse liefde van Aladdin en Jasmine een plaats krijgen in het geheel.

Met de vele plotwendingen, de verschillende verhaallijnen, de goed opgebouwde spanning, het realistisch neerzetten van de personages en met een fijne ontknoping wist Liz Braswell mij steeds te boeien en bij de les te houden. De auteur heeft naar mijn gevoel heel wat actuele thema’s in dit opnieuw bewerkte sprookje opgenomen: een op til staande burgeroorlog, de grote verschillen tussen arm en rijk, de macht van een leider en wat daar de gevolgen van kunnen zijn, een morrend volk…

Alle hoofdpersonages en bijfiguren werden voldoende diep uitgewerkt tot de rol/functie die ze in het verhaal hebben. Leuk vond ik dat er plaats was voor Aladdin en Jasmine om zich verder te ontwikkelen en hun persoonlijkheid te vormen. Liz Braswell heeft een heel vlotte, leuke en beschrijvende schrijfstijl. Leuke dialogen en fijne beschrijvingen maken dat je als lezer het boek moeilijk kunt wegleggen.

Ik heb genoten van het bekende verhaal dat in een nieuw jasje is gestoken met een onderliggende diepgaande boodschap.
Ik waardeer dit geweldige boek graag met 4 sterren.

★★★★
A Twisted TaleTitel: Een nieuw begin – A twisted tale | Auteur: Liz Braswell | Uitgeverij: Big Balloon Publishers | Categorie: Young Adult, sprookjes | Leeftijd: 12 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | 376 pagina’s | ISBN13: 9789047862239 | Verkrijgbaar sinds: november 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 02-02-2023 | Prijs: €17,99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Big Balloon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.