Erebos


Recensie Erebos door Hannie van Grol:
De ongeveer 16-jarige Nick Dunmore zit op een middelbare school in Londen. Hij is een doodnormale jongen met vrienden, doet aan basketbal en is stiekem verliefd op Emily, een meisje uit zijn klas. Maar dan merkt hij dat sommige medeleerlingen haast zitten te slapen in de klas of vaker afwezig zijn. Hij ontdekt dat ze heel geheimzinnig doen over bepaalde zaken waar ze niet over willen praten met hem. Er wordt een klein vierkant pakketje doorgegeven waar niemand iets over loslaat. Tot op een dag een niet zo geliefd meisje uit de klas naar hem toekomt met ook zo’n pakje. Voorwaarde om het te krijgen is dat hij een eigen computer heeft, ouders die zich niet met zijn computergedrag bemoeien en dat hij geheimhouding zweert en er niet met anderen over praat. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en hij krijgt een illegale cd met daarop het spel ‘Erebos’. Thuis installeert hij het op zijn computer en dan begint hij aan het spel.

Al gauw raakt hij verslaafd aan deze duistere wereld. Hij krijgt maar één kans om deze game te spelen. Als hij zich niet aan de regels houdt, een opdracht weigert uit te voeren of als zijn character doodgaat in de game, dan wordt hij uit het spel gegooid. Hij wordt het personage Sarius, een donkerelf. Hij moet zich hogerop werken door gevechten aan te gaan en telkens als hij wint, krijgt hij een beloning of klimt een level omhoog. Soms als hij bijna verloren heeft, is er een bode die hem een opdracht geeft in real life. Voldoet hij hieraan, dan mag hij in het spel blijven meedoen. Dat lukt hem steeds totdat hij een opdracht krijgt iemand te doden. Dit weigert hij en dan wordt hij uit het spel gegooid. Hij is wanhopig, de verslaving speelt hem parten. Maar dan krijgt zijn beste vriend die niets met Erebos te maken wil hebben, een ernstig ongeluk, waarbij hij in coma wordt gehouden, omdat de gevolgen van het ongeluk nog niet te overzien zijn. Dit opent hem de ogen en samen met Emily, Victor en Speedy gaat hij op zoek naar de betekenis van de game. Dat wordt een spannende zoektocht.

Erebos is een boek dat de huidige jeugd die zich met games en internet bezighoudt, zeker zal aanspreken. De grens tussen virtuele en echte werkelijkheid vervaagt, want het lijkt alsof het spel “leeft”, het wacht af, weet veel van de hoofdpersoon, ook over zijn hobby’s, zijn sociale leven, het stelt op de proef en communiceert met de speler. Dit doet onwerkelijk aan en het lijkt alsof hier een fantasiewereld wordt geschapen van geesten, ridders, elfen en andere figuren. Hoe “weet” de game bepaalde dingen? Als lezer word je meegezogen in het verhaal en je balanceert mee op de grens van fantasie en werkelijkheid.

Langzamerhand vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. De auteur heeft met Erebos een geweldige roman geschreven. Ze heeft in 2011 hiervoor in Duitsland de Deutscher Jugendliteratur Preis gewonnen. En terecht. Het verhaal zit zo knap in elkaar, elk detail klopt. Er wordt zijdelings geraakt aan Kunstmatige Intelligentie en er zitten verwijzingen in naar de Griekse mythologie. Erebos is namelijk de God van de duisternis en dat past precies in deze duistere wereld die in de game wordt opgeroepen. Maar ook de oplossing van dit raadsel rond dit spel heeft links met de Griekse mythologie. Er wordt heel goed naar de climax op het eind toegewerkt. Doorlezen is de enige optie die je hebt.

De stukken waarin het personage Sarius de hoofdpersoon is, worden verteld in de tegenwoordige tijd, de passages die over Nick gaan staan in de verleden tijd, zodat steeds duidelijk is waar je bent in het verhaal. Ook staan er soms kleine stukjes tekst aan het eind van een hoofdstuk vanuit een andere persoon geschreven. Hieruit blijken de duistere ideeën en bedoelingen van de game.

Erebos heeft van alles in zich: fantasy, sciencefiction, horror, thrillerelementen, maar ook verwijzingen naar kunst, Griekse mythologie. Een knappe roman die aan alle kanten klopt en zeer sterk in elkaar zit!

★★★★★
Titel: Erebos | Leesfragment | Auteur: Ursula Poznanski | Uitgeverij Lemniscaat | Categorie: Young, 12-17 jaar| Uitvoering: paperback | 485 pagina’s | ISBN13: 9789047703730| Verkrijgbaar sinds:|Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 9-10-2018 | Prijs: €18,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.