Hele verhalen voor een halve soldaat


Recensie Hele verhalen voor een halve soldaat door Pierre Peeters:
Het jeugdboek Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt het verhaal van zes broers die opgeroepen worden zich bij het leger te vervoegen om tegen de vijand te gaan vechten.

Een voor een krijgen ze hun oproepingsbrief en gaan ze, elk apart, op weg om aan deze oproeping te voldoen. Op hun reisweg naar het front moeten ze zich melden bij de grenspost 7787, waar de grenswacht in ruil voor het openen van de slagboom een gift verwachtte.
Zijn terugkerende vraag luidt: “Wat is uw gift voor de Vrede?”
Alle broers toveren hun schamele bezittingen uit hun knapzak en bieden ze aan de wacht aan, die alles afwijst en uiteindelijk alle broers opdracht geeft een verhaal te vertellen.
Verhalen vertellen kunnen de broers als geen ander, het een is al mooier en intrigeert meer dan het andere…maar allemaal zijn ze heel fantasievol.

De broers stellen echter één voorwaarde…die ze in het oor van de wacht fluisteren!
Een voor een krijgen de verhalen van oudste broer tot vijfde oudste broer gestalte; om te eindigen bij het verhaal van de wachter over jongste broer waar dan eindelijk de gefluisterde voorwaarde boven water komt.

Dit is het eerste boek dat ik van Benny Lindelauf lees…en ik ben fan.
Over zeven hoofdstukken en zes verhalen, allemaal in redelijk korte zinnen, kunnen we ons verdiepen in de personages en hun fantasierijke vertellingen. De auteur schrijft in een vlotte directe stijl heel beschrijvend, met mooie woordspelingen, metaforen en prachtige dialogen.

Het is een intrigerend boek, want als lezer wil je gewoon doorlezen en alle verhalen met sprookjesachtige titels zoals Pasteien van Badoum, De kinderheilige van Oussidin of De terugkeer van Prins Arthur Zenig de Vijfde snel tot je nemen. Deze titels deden mij ongewild denken aan de Oosterse verhalen van Duizend en een nacht.

In dit boek wordt de oorlog in al zijn facetten aan de kaak gesteld en als lezer krijg je de gruwel, de onwezenlijke en onmenselijke factor van oorlogsvoeren voor de voeten gesmeten. Het stemt alleszins tot nadenken en door deze verhalen krijg je een andere kijk op het gebeuren.

Alle verhalen worden opgesmukt door beeldschone tot de verbeelding sprekende illustraties van Ludwig Volbeda. De afbeeldingen zijn gedetailleerd, fijn en met zorg getekend en laten de verhalen spreken. Je leest als het ware elk verhaal en elke nuance ervan in deze, soms mysterieuze, tekeningen.

De aantrekkelijke cover toont een half openstaande slagboom met voetstappen in de aarde en een mistroostig landschap verscholen achter een mistgordijn.

Ik ben er zeker van dat de doelgroep (12 plus) dit boek zal verslinden en deze sprookjesachtige verhalen als een spons opzuigen. Aan kinderen van jongere leeftijd kunnen deze ‘sprookjes’ gerust worden voorgelezen en volwassenen zullen enthousiast zijn over deze prachtige vertellingen.

Voor de mooie vormgeving, voor de tot de verbeelding sprekende illustraties, voor de wonderlijke, meeslepende en spannende verhalen, voor het fijne taalgebruik waardeer ik dit meeslepende en aparte ‘oorlogsboek’ heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
Titel: Hele verhalen voor een halve soldaat | Auteur: Benny Lindelauf | Illustrator: Ludwig Volbeda | Singel Uitgeverijen – Querido | Categorie: jeugdboeken | Leeftijd: 12 plus | Verkrijgbaar als: hardcover | 288 pagina’s | ISBN13: 9789021414713 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 28-11-2020 | Prijs: €22.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.