Het zoete water


Het zoete waterRecensie Het zoete water door Jolanda Kalkman:

Janne en Lot lijken sprekend op elkaar. Vooral wanneer ze samen aan het zwemmen zijn, want dan zijn de krullen van Lot net zo steil als het haar van Janne. Wanneer Lot aandacht begint te krijgen van jongens, is haar moeder hier helemaal niet blij mee. Haar moeder besluit dan ook dat haar oudste dochter zo spoedig mogelijk het klooster in moet, zodat Lot een eerbaar leven zal krijgen. Dat Lot hierdoor voor de rest van haar leven gescheiden is van haar zusje Janne, is voor haar bijna ondraaglijk. Daarnaast valt het kloosterleven haar ontzettend zwaar. Want naast alle regels waaraan zij zich als zuster Odilia moet houden, wordt ze bijna dagelijks vernederd en gestraft. Wanneer Lot denkt dat haar leven niet nog slechter kan worden, gebeurt er een vreselijke ramp, waardoor Lot alles verliest.

Wauw, wat is dit een ontzettend goed boek! Vanaf de eerste bladzijden kon ik het boek maar moeilijk naast mij neerleggen. Het boek wist mij tot aan de laatste bladzijde te boeien en hierbij moet ik bekennen dat ik tegen het einde toch echt een traantje heb moeten wegpinken.

Joke Eikenaar heeft Het zoete water geschreven voor de jeugd. Het is een echte historische roman geworden. Voor haar boeken doet Joke Eikenaar uitgebreid onderzoek. Er zitten heel veel waargebeurde gebeurtenissen en feiten in het verhaal. Dit kun je uitgebreid lezen in het nawoord. Het is echt een aanvulling op het verhaal dat dit in het boek is opgenomen. Tijdens het lezen van het boek kom je zoveel tegen waarvan je je afvraagt, of dit echt is gebeurd en soms zelfs hoopt dat het niet echt gebeurd is.

Het verhaal speelt zich af in 1412 in de omgeving van Hasselt en Zwolle. De Moderne Devotie, een streng christelijke stroming die in Zwolle was ontstaan, is op haar hoogtepunt. Overal worden nieuwe kloosters opgericht, die geheel zelfvoorzienend zijn en een eigen rechtspraak hebben.

Het is een tijd die je je nu bijna niet meer voor kunt stellen. Toch neemt Joke Eikenaar je met heel veel gemak terug naar die periode. Door haar uitgebreide omschrijvingen zie je heel goed voor je hoe het er toen ongeveer uitgezien moet hebben en hoe het leven toen moest zijn voor de zusters van de kloosters.

Het kloosterleven wordt uitvoerig beschreven. Ik denk dat de jeugd van nu geen idee meer heeft hoe zo’n leven eruit moet hebben gezien. Joke Eikenaar ontkwam er niet aan soms moeilijke woorden te gebruiken, zoals ze toen ook werden gebruikt. Maar als je even niet meer weet wat zo’n woord betekent, staat er gelukkig achterin een verklarende woordenlijst, zodat je het gemakkelijk op kunt zoeken.

Ik heb echt heel erg genoten van dit boek. Ik voelde mij echt emotioneel betrokken bij het boek. Soms was ik geschokt door alles wat Lot in haar leven overkwam. Op het moment wanneer haar een verschrikkelijke ramp overkomt, zat ik met dit kippenvel te lezen en was ik echt even een beetje emotioneel geraakt.

Dit is een boek dat op de boekenlijst voor Nederlands niet zou misstaan. Ik denk dat de jeugd nog meer geraakt zal worden door het verhaal dan ik. Het is ook heel interessant om te lezen. En wanneer je een uittreksel moet maken, heeft dit boek werkelijk van alles om mee aan de slag te gaan. Ik weet dat veel jongeren ertegenop zien wanneer ze verplicht een boek moeten lezen. Maar dat gevoel raak je met dit boek zeker weten kwijt, want dit boek boeit je, laat je meeleven, gruwelen en emotioneert je van het begin tot het eind!


De Vier Windstreken

★★★★★
Het zoete waterTitel: Het zoete water | Inkijkexemplaar | Auteur: Joke Eikenaar | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Categorie: historische Jeugdromans | Leeftijd: vanaf 12 jaar | Verkrijgbaar als: hardcover | 300 pagina’s | ISBN13: 9789051168488 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 24-11-2021 | Prijs: €16,95 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.