Kilometers zonlicht


Kilometers zonlichtPeer weet het zeker, hij moet deze tocht lopen. Een andere keuze is er niet. Maar ondanks dat hij niet de enige was die het Pieterpad liep, was hij wel alleen. Zonder zijn moderne mobiel en dus ook zonder internet. Maar ook zonder zijn moeder, de ruzies thuis, de slechte cijfers en zijn jointjes. Maar hij is vastbesloten te laten zien dat hij dit wel kan volbrengen!

Ook Leonne loopt het Pieterpad, samen met haar moeder. Zij maken de tocht extra speciaal door er een online verslag van te maken. Hun uitgangspunt is een leuke vakantie met behoud van een lage ecologische voetafdruk. Maar wanneer Leonne en Peer elkaar tegenkomen op de eerste camping, besluit Peer zich als iemand anders voor te doen. Echter, Leonne heeft hem gelijk door en wil daardoor niks met hem te maken hebben. Toch blijven ze elkaar ontmoeten, met alle gevolgen van dien!

Kilometers zonlicht is een prachtige jeugdroman, die duidelijk weergeeft hoe moeilijk jongeren het met zichzelf kunnen hebben. Het boek is een aanrader voor jongeren vanaf 12 jaar. Maar ook ouders zullen een hoop herkennen in de personages Peer en Leonne.

Zo worstelt Peer vooral met zichzelf, het gaat niet goed op school, omdat hij te veel tijd besteedt aan zijn eigen YouTube-kanaal. Hier heeft hij veel ruzie met zijn moeder over en dan vindt hij het moeilijk de controle over zichzelf te houden. Ook kampt hij met paniekaanvallen waar hij zich erg voor schaamt.

Leonne is vooral haar seksuele geaardheid aan het ontdekken. Ze was bedonderd door haar ex-vriendje en nu wilde ze niks meer met jongens te maken hebben. Toch had ze het gevoel dat jongens altijd iets van haar wilden. Wanneer ze de oudere en zelfverzekerde Nicky tegenkomt, maakt die allerlei gevoelens in Leonne los, waardoor ze zich af gaat vragen of ze soms ook iets voor meisjes kan voelen.

Ik vind dat Marike Goslinga een fijne manier van schrijven heeft. Ze laat de personages afwisselend aan het woord. Ondanks dat ze beiden een eigen verhaal hebben, vullen de verhaallijnen elkaar mooi aan. Ik vind het bijzonder dat er gekozen is voor een wandeltocht. In het begin van het boek staat een kaart waarop de hele tocht afgebeeld staat. Het verhaal van Peer en Leonne speelt zich vooral af in het  begin van het Pieterpad. Doordat Leonne met een open blik naar de natuur kijkt en dit op Peer over weet te brengen, krijg je als lezer ook een goed beeld van de mooie natuur.

Maar het knapst vind ik hoe ze alle emoties en gevoelens waar jongeren op deze leeftijd mee worstelen, onder woorden weet te brengen. Ik vond dit erg herkenbaar. De personages voelden dan ook heel echt aan en ik vond het stiekem erg jammer dat ik afscheid van hen moest nemen, omdat ik het boek uit had gelezen. Maar het Pieterpad heeft nog vele mooie en verrassende kilometers te gaan, die Peer en Leonne nog niet ontdekt hebben. Dus wie weet biedt dit ruimte voor een vervolg?

★★★★★
Kilometers zonlichtTitel: Kilometers zonlicht | Leesfragment | Auteur: Marike Goslinga |Uitgeverij: Leopold | Categorie: jeugdroman | Leeftijd: 12 plus |  Verkrijgbaar als: paperback en luisterboek | 256 pagina’s| ISBN13: 9789025883560 | Verkrijgbaar sinds: 14 september 2022 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 02-10-2022 | Prijs paperback: €15,99, luisterboek: €12,99 | Bestellen

Leopold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.