Nete


Recensie Nete door Pierre Peeters:
Heerlijkheid Mechelen augustus 1459, een prachtig meisje wordt geboren aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete en wordt naar hen genoemd.

Vader Rikke en pasgeboren Nete moeten hals over kop vluchten, moeder Elise noodgedwongen achterlatend.
Wanneer Nete dertien jaar wordt, sterft haar vader Rikke en wordt ze wees. Door de pachtheer wordt ze bruusk uit huis gezet en belandt ze op straat. Hoe hard ze ook smeekt, niemand komt haar te hulp. Nete vlucht weg over water en wanneer ze met haar vingertoppen het wateroppervlak aanraakt, ziet ze de beeltenis van haar moeder weerspiegelen in het water met op haar schouders een kind. Nete beseft onmiddellijk dat ze nog een zus of broer heeft. Zelf is ze ervan overtuigd dat het een zus betreft.

Nete schrikt kort daarna op uit haar droom en wordt wakker in een armzalige hut. Al vlug merkt ze dat deze van gekke Willem is. Willem wenkt haar naar buiten, waar Nete een bolderkar opmerkt met haar weinige bezittingen. Willem geeft haar dan een rol perkament, geschreven door haar vader, waarin ze aanwijzingen krijgt om naar Herentals te gaan en zijn doktersinstrumenten te verkopen aan geneesheer Koenraedt. Daarna moet ze verder trekken naar de Verzoening der Netes, waar ze van iemand het bewaarde zal ontvangen. Nete zal dit raadsel oplossen en vertrekt naar Herentals. Zo begint ook de zoektocht naar haar familielid.

In Herentals koopt arts Koenraedt een aantal instrumenten en geeft hij haar onderdak zolang als Nete het nodig acht. Bij de arts sluit ze vriendschap met dienstmeisje Anna en op de markt met Jokke (Jonathan), een boefje dat een mes van haar wou stelen. Ze merkt dat het brandmerk in zijn hand aan het ontsteken is en neemt hem mee naar dokter Koenraedt, die de hand verzorgt en Jokke tijdelijk onderdak geeft.

Nete besluit om met de boerenkar naar Lyere te trekken. Jokke reist met haar mee, maar onderweg merkt de boer het brandmerk van Jokke op en zet beiden van de kar, waarop ze hun reis te voet moeten afleggen. In Lyere worden ze door een soldaat-poortwachter tegengehouden en deze neemt de beurs van Nete af. Hij gelooft niet dat ze dit geld eerlijk heeft verdiend. Nete protesteert, waarop de soldaat haar bedreigt met zijn mes. Net op dat ogenblik komt een officier tussenbeide. Jokke kon deze tijdig inlichten. De officier luistert naar Nete’s verhaal en besluit naar dokter Koenraedt te rijden om opheldering te krijgen. Ondertussen sluit soldaat Wolfert Nete op in de toren. De officier keert terug met Anna die Nete’s onschuld kan aantonen.

Nete lost het raadsel van haar vader verder op en komt terecht bij Flien. Flien is een kruidenvrouwtje, maar heeft nog verborgen krachten. Al vlug blijkt dat Nete ook over bijzondere krachten beschikt. Wanneer tot overmaat van ramp De Zwarte Raaf haar pad kruist en ze de waarheid over haar moeders dood te weten komt, vlucht Nete naar Loven. Daar valt ze echter in handen van een woedende menigte die haar voor een heks aanziet. Kan Nete nog uit hun klauwen gered worden? Kan zij de brandstapel alsnog ontvluchten? Vindt zij haar verloren zus terug?…
De auteur heeft met Nete een mooie historische roman afgeleverd.

Tegen de steden Mechelen, Herentals, Lyere en Loven speelt zich een prachtig verhaal af, waarin we kennis maken met de tijdsgeest, de gebruiken en de noden uit die tijd. Het verhaal geeft een beeld van de kruidenvrouwen, die meestal werden aangezien als heks.

Leuk gegeven dat vele mensen deze vrouwen gewoon aanvaardden, doch wanneer er wat misging – een slechte oogst, een plotse sterfte van de veestapel … – ze aan de schandpaal werden genageld en op de brandstapel terechtkwamen.

Het is een emotioneel boek waar plaats is voor vriendschap, vertrouwen, wraak, argwaan, doorzetting, liefde, verdriet …, maar waaruit ook blijkt dat je nooit mag opgeven, want wanneer je het niet verwacht, komt er hulp uit onverwachte hoek.
Hoewel deze roman bedoeld is voor 12+, zal hij menig YA en volwassene zeker ook kunnen bekoren.
Voor haar vlotte, beeldende schrijfstijl, voor het fijne verhaal, voor het magische onderwerp geef ik graag vier (4) sterren.


★★★★
Titel: Nete | Leesfragment | Auteur: Lyne van Uytterhoeven | Uitgeverij: Kramat | Leeftijd: 12 plus | Categorie: Jeugdboeken | Uitvoering: paperback | 296 pagina’s | ISBN13: 9789462421059 | Verkrijgbaar sinds:| Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 10-09-2019 | Prijs: €16,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.