The challenge


Recensie The challenge door Devika van Steeg: 
The challenge is een jeugdboek dat in eerste instantie in het Fries werd uitgegeven, maar door de auteur ook vertaald is naar het Nederlands, zodat het verhaal toegankelijk is voor alle Nederlandstalige lezers. Anita Terpstra heeft al verschillende titels op haar naam staan, waaronder De moedermaffia, Nachtvlucht en Stilzwijgen.

Onderweg vanuit school naar huis wordt Jesse ontvoerd door drie figuren met zwarte overals aan en een muts die hun gehele gezicht bedekt. Zodra Jesse ziet waar hij is, wordt hij overspoeld door angst. Hij zit vastgebonden op een houten stoel in een loods, met twee van zijn ontvoerders voor zijn neus. 

“Waar ben ik? Wat is dit? Wie zijn jullie?”

Jesse wordt door de ontvoerders gedwongen om mee te doen aan The Challenge, een spel waarbij de smerigste opdrachten uitgevoerd moeten worden. Het spel zal live uitgezonden worden en enkel Jesses beste vriend kan hem nog helpen. Wie zijn de ontvoerders? Waarom hebben ze Jesse ontvoerd? Wat is de reden van de ontvoering?

De lezer wordt direct vanaf de eerste bladzijde meegenomen naar de loods waar Jesse wordt vastgehouden. Hierdoor kom je meteen terecht in de spanning.

Hoewel het boek maar weinig pagina’s kent, is het spannende verhaal goed uitgewerkt. Het verhaal blijft je tot het einde toe bezighouden. Wie zijn de ontvoerders zijn en wat is hun motief?

Jesse moet gedurende The challenge verschillende opdrachten uitvoeren, waaronder het aflikken van een schoenzool, het drinken van urine en het eten van teennagels. Deze opdrachten worden realistisch beschreven en de walging van Jesse komt goed naar voren. Ook voor mij waren de opdrachten soms eventjes slikken, omdat ze zo vies zijn dat je het je bijna niet kunt voorstellen.

Ondanks de vieze opdrachten heeft Terpstra een achterliggende boodschap die ze met The challenge aan de lezer wil meegeven. Deze boodschap was voor mij een echte verrassing en vond ik goed uitgewerkt. The challenge is in mijn ogen dan ook een goed boek om in te zetten op middelbare scholen, ter ondersteuning tijdens voorlichting over dit onderwerp.

Ik wil The challenge aanraden aan elke lezer vanaf een jaar of twaalf, die zich niet af laat schrikken door de vieze opdrachten die het verhaal bevat.

★★★★
Titel: The challenge | Auteur: Anita Terpstra | Uitgeverij Elikser | Leesfragment | Categorie: Young Adult 12-17 jaar | Verkrijgbaar als paperback | 75 pagina’s | ISBN13: 9789463651653 | Verkrijgbaar sinds: 11-11-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 28-12-2020 | Prijs: €9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.