Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito


Zoeken naar Esther B. en het voorval met BenitoRecensie Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito door Sheila Vermeulen:
Een spannende ontdekkingsreis met zes jonge onderzoekers.

Deef is altijd een beetje zenuwachtig op de eerste schooldag na de vakantie. Hij kent iedereen wel, maar het is toch best spannend om ze allemaal weer te zien. Maar deze eerste dag is anders dan elke andere eerste dag ooit is geweest.

De hele school komt samen, omdat de directeur verdrietig nieuws heeft. Esther B., een meisje van school, is overleden. Deef en zijn vrienden Stip, Lex en Juliet kennen haar niet. En Benito, de jongen die iets over Esther vertelt, kennen ze eigenlijk ook niet.

“Alsof hij het thuis uit zijn hoofd had geleerd, zei hij in zo goed als één adem wie met wie moest gaan samenwerken. Ik was allang blij dat mijn belangrijkste vrienden in mijn groepje zaten. Leander en Harper neem ik er dan maar bij.”-Do van Ranst

Daarom krijgen de vrienden, samen met Leander Bloedworst en hatelijke Harper, de opdracht om niet alleen Esther, maar ook elkaar beter te leren kennen.

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito van Do van Ranst is een verhaal over een, op het oog, onschuldige zoektocht die steeds spannender wordt.

Do van Ranst start het verhaal rustig op en laat ons eerst kennismaken met de vrienden. Ik zeg bewust niet dat we ze leren kennen, omdat dat eigenlijk pas in de loop van het verhaal gebeurt. Samen met de zes jonge hoofdpersonen start je een soort ontdekkingsreis naar allerlei dingen die bij de verschillende personages horen.

Het project dat de klas van Deef moet uitvoeren, brengt behoorlijk wat teweeg. De auteur belicht niet alleen de mooie zaken, maar laat ook zien wat sociale druk teweeg kan brengen en hoe dit, als er te veel druk wordt uitgeoefend, uit de hand kan lopen. Ook lees je hoe de wens om erbij te horen er soms voor zorgt dat de jongeren niet helemaal zichzelf durven te zijn.

Toch brengt het project vooral veel goeds naar boven. Do van Ranst toont, via de jonge vrienden, dat eigenlijk bijna niemand altijd alles vertelt. Meestal omdat ze zich ervoor schamen en niet durven te zeggen wat ze leuk vinden, wat er echt aan de hand is of waar ze mee zitten. Door het project krijgen ze de kans om te ontdekken dat anderen die dingen vaak totaal niet raar vinden en juist meeleven of het gewoon accepteren.

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito is een mooi verhaal over een groep jongeren die, via een spannende opdracht, elkaar beter leren kennen en daardoor nieuwe vrienden krijgen en bestaande vriendschappen versterken. Dit jeugdboek krijgt 4 sterren van mij.

Standaard uitgeverij

★★★★
Zoeken naar Esther B. en het voorval met BenitoTitel: Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito | Auteur: Do van Ranst | Uitgeverij: Standaard Uitgeverij | Categorie: young adult 12+ | Verkrijgbaar als hardcover | 253 pagina’s | ISBN13: 9789002272943 | Verkrijgbaar sinds: 16-03-2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 12-06-2021 | Prijs: €15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.