De roos uit het beton


de roos uit het betonKrijg je door een goede keuze ook een goede kans?

Als je vader een belangrijk lid is geweest van de King Lords, dan kun je als zijn zoon niets anders doen dan zelf ook lid worden. Zelfs, of misschien wel juist, als jouw vader inmiddels vastzit. Dus daarom heeft Maverick zich al op jonge leeftijd aangesloten bij de King Lords.

Eigenlijk wil Maverick iets anders en als plotsklaps blijkt dat hij een zoon heeft en hij nogmaals vader gaat worden, probeert hij afstand te nemen van de gang. Maar een kind onderhouden kost een hoop geld en als dan ook nog iemand van wie hij houdt wordt vermoord, vervalt hij toch weer in zijn oude gewoontes.

“Er zijn maar een paar manieren om de banden met de King Lords te verbreken: je doet iets belangrijks, zoals de schuld op je nemen voor iets wat iemand anders gedaan heeft, of je wordt uit de gang geschopt. Kenny werd eruit geschopt. De grote homies takelde hem zo erg toe dat hij in coma raakte.” – Angie Thomas

Als Maverick ooit een kans wil maken om het bendeleven achter zich te laten, zal hij eerst zelf moeten gaan geloven dat hij dat kan en het waard is.

De roos uit het beton van Angie Thomas vertelt het verhaal van de jonge Maverick Carter. Een personage dat de lezers van The hate u give bekend voor zal komen. Beide boeken kunnen overigens los van elkaar worden gelezen.

Maverick is het soort personage waarvan je wil dat hij goed terechtkomt. Als hij een minder slimme keuze maakt, wil je hem door elkaar rammelen en toeroepen dat hij het niet moet doen. En wanneer hij dan toch de verkeerde richting opgaat, wil je hem niet alleen zelf vergeven en begrijpen, je wilt ook dat de personages van wie hij houdt dat doen.

Angie Thomas heeft een fijne en directe stijl, die mij erg aansprak. Ze laat de personages tot leven komen en ze zorgt ervoor dat de woorden in je gedachten worden omgezet naar beelden die maken dat het verhaal als een soort film voorbijkomt. Je kunt je daardoor goed voorstellen hoe de personages kunnen zijn en hoe hun omgeving eruit moet zien.

In deze tijden is De roos uit het beton zeker een maatschappelijk relevant boek te noemen, waarin gevoelige thema’s worden besproken zonder er doekjes omheen te winden. Sommige situaties zul je misschien herkennen, terwijl andere juist heel ver van je af staan. In alle gevallen zal het verhaal je in ieder geval aan het denken zetten.

In De roos uit het beton van Angie Thomas spelen de maatschappelijke thema’s zeker een rol, maar wat ik vooral zal onthouden, is dat ik gewoon een mooi boek heb gelezen met aansprekende personages die proberen het beste van het leven te maken. Dit boek krijgt 4 sterren van mij.

★★★★
de roos uit het betonTitel: De roos uit het beton | Auteur: Angie Thomas | Uitgeverij: Moon | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback, luisterboek en e-book | 320 pagina’s | ISBN13: 9789048858880 | Verkrijgbaar sinds: mei 2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 07-06-2021 | Prijs: €21.99, luisterboek €12.99 en e-book €11.99 | Online te bestellen via Bol.com, Bookspot en Bruna.

Moon

mooie selectie tweedehands young adult boeken vind je bij Boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.