Help! Ik sta online


Recensie Help! Ik sta online door Pierre Peeters:
Hulpgids voor slachtoffers die ongewenst online staan!

Francien Regelink werd op haar vijftiende slachtoffer van shame-sexting. Ze kwam ongewenst online en gaf hier nooit toestemming voor. Toen bestond er nog geen handleiding voor en verzweeg Francien haar ‘probleem’. In 2016 schreef ze een openhartig boek over haar ervaringen in Francien laat je tieten nog eens zien’.
Nu ligt haar nieuwste boek voor: een gids die je helpt als je ongewenst online staat.

In dit boek beschrijft Francien opnieuw haar ergste ervaring als sexting slachtoffer en reikt ze meteen de hand naar alle slachtoffers. Immers haar boek is een hulpgids die het slachtoffer inzichten geeft in wat er is gebeurd. Ze benoemt alles en legt uit wat begrippen als sexting, shame-sexting, cyberpesten … inhouden.

Daarnaast geeft ze vooral aan dat de slachtoffers zichzelf niets te verwijten hebben: immers, zij hebben geen ongewenste foto’s online geplaatst. Het slachtoffer treft geen schuld en alles zal uiteindelijk ook goed komen!
Erg belangrijk is dat je als slachtoffer hulp zoekt, praat erover met je ouders, met een goede vriend, met een vertrouwenspersoon, je leerkracht…maar sluit je niet op, laat het gebeuren vooral niet aan je vreten!

De gids Help ik sta online ! bestaat uit twee delen: een deel voor het slachtoffer en een deel voor de ouders.

Het deel voor het slachtoffer bestaat uit drie grote hoofdstukken, onderverdeeld in een erg bruikbaar stappenplan. De voor- en nadelen van iets al dan niet te doen worden klaar en duidelijk uiteengezet.

Deel twee is bestemd voor de ouders; maar is ook handig voor hulpverleners, vertrouwenspersonen… Dit gedeelte is ingedeeld in vier grote hoofdstukken, eveneens onderverdeeld in een bruikbaar stappenplan.
De nadruk ligt hier vooral op het feit dat je je als ouder geen zelfverwijten mag maken, dat je evenmin je kind verwijten moet maken, de feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn en het enige wat telt, is je kind erbovenop krijgen en stappen ondernemen om het gebeurde (deels) ongedaan te maken.
Het boek is erg duidelijk van inhoud en van structuur. De auteur heeft een vlotte pen en schreef een goed toegankelijk en onverbloemd boek over een actueel probleem. Uit alles blijkt dat de auteur weet waarover ze schrijft. Voor haar boek deed ze ook heel wat onderzoek: bewijze de vele verwijzingen in de voetnoten.

Het boek is een handige gids voor slachtoffers, voor ouders, voor leerkrachten, voor hulpverleners…voor iedereen die met sexting en aanverwanten te maken heeft (of heeft gehad).

Achter in het boek staat zowel voor Nederland als voor België een handige lijst met hulpinstanties.
Voor de klare tekst, voor het beklijvende onderwerp en voor een erg toegankelijk boek, waardeer ik deze uitgave graag met vier (4) sterren.

★★★★
Titel: Help! Ik sta online | Auteur: Francien Regelink | Uitgeverij: Blossom Books | Categorie: Weten en leren – Sexuele opvoeding |Verkrijgbaar als: paperback | Pagina’s: 176 | ISBN13: 9789463491631 | Verkrijgbaar sinds: december 2019| Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 14-12-2019 |Prijs: €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.