Het meisjesmanifest


Recensie: Het meisjesmanifest door Lore van Dun:
Tess had een geweldige zomer met Lars, tot ze terugkomt op school. Opeens is ze het onderwerp van het ‘Slettenlied’ en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos, waarom mag zij niet genieten van haar zomer? Ze besluit het er niet bij te laten zitten.

Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar liefst zo ver mogelijk op de achtergrond. Ze leeft volgens de adviezen in tijdschriften, maar voelt zich niet beter. Als Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling staat, probeert ze te helpen, maar lukt dit vanuit de achtergrond?
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en het gedoe met Tess is ze er klaar mee. Wat moet ze nu met die leuke jongen van de rubyvereniging en kan ze haar vervelende ervaring wel verborgen houden?

Het meisjesmanifest, een boek dat slutshaming bespreekbaar moet maken. Is Carlie hierin geslaagd?

Het meisjesmanifest begint op de eerste schooldag na de vakantie. Meteen wordt hier duidelijk waar het boek over gaat. Tess krijgt het slettenlied over zich heen, omdat ze in de zomer seks had met Lars. Ze besluit dit niet zomaar zo te laten en vecht terug.

Tess is een personage waar ik niet anders dan bewondering voor kan hebben. Ze blijft staan achter haar mening en durft op te komen voor zichzelf. Heel veel mensen zouden wegkruipen in een hoekje als hun overkomt wat haar overkomt, maar dat doet ze niet. Tess strijdt waarvoor ze staat en waar ze in gelooft. Als ze op haar actie negatieve reacties krijgt, besluit ze nog steeds om niet op te geven. Haar vriendinnen raden haar aan om zich stil te houden, zo waait de storm het snelst over, maar ze besluit echt te vechten. Dit is iets wat niemand meer mag overkomen.

Naast Tess lezen we het verhaal ook vanuit het perspectief van Kati en Sara. De drie zijn al van heel jong onafscheidelijk. Het wordt al snel duidelijk hoe belangrijk deze vriendschap is voor alle personages. Door de drie perspectieven leer je ook hen beter kennen en weet je wat er speelt in hun leven. De vriendschap tussen de drie meisjes is ook zo ontzettend sterk. Het verhaal toont ook echt aan hoe belangrijk vriendschap is en hoe zowel Tess, Kati als Sara hun eigen proberen overwinnen door de onvoorwaardelijke vriendschap.

Het verhaal van de onzekere Kati en Sara die al heel wat meemaakten, is een mooie aanvulling op het verhaal. Hierdoor is het niet enkel het gevecht tegen slutshaming, maar wordt het ook zoveel meer.

Ik vond het ook confronterend in dit verhaal hoe hard vrouwen voor elkaar kunnen zijn. Wij vrouwen zouden elkaar moeten steunen. Waarom noemen we iedere vrouw die zelfzeker is een slet of een hoer? Een vrouw die af en toe seks heeft met een man is meteen slecht, waarom is dit bij een man stoer? Carlie heeft mij echt doen nadenken met dit verhaal. Ik werd er op bepaalde momenten zelf stil van. Ik zal zelf ook veel meer gaan nadenken, als ik ooit zoiets meemaak in mijn omgeving.

Carlie van Tongeren is er met Het meisjesmanifest absoluut in geslaagd om slutshaming bespreekbaar te maken. Iedere keer als ik over het boek vertelde, kwam het onderwerp ter sprake. Tess is een inspirerend personage waar wij allemaal nog iets van kunnen leren.

★★★★
Titel: Het meisjesmanifest | Auteur: Carlie van Tongeren | Uitgeverij: Blossom Books | Categorie: Young Adult, drama | Thema’s: familie, vriendschap, feminisme | Verkrijgbaar als Paperback | 256 pagina’s | ISBN13: 9789463491594 | Verkrijgbaar sinds: juni 2019 | Datum recensie: 04-11-2019 | Recensent: Lore van Dun | Prijs: €18,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.