Kartonnen Sterren


Recensie Kartonnen Sterren door Antoinette van Steeg:
Op haar twaalfde schreef Seren J. Smedts al een novelle met de titel Het laatste wat ik zag. Een jaar geleden schreef ze het boek Kartonnen Sterren, ze was toen zestien jaar. Nu, een jaar later debuteert ze met deze Young adult.

Smedts neemt de lezer mee in het leven van de zeventienjarige Liv. Haar vader is voor zijn werk veel in Amerika en samen met haar broertje Jeff en moeder woont ze grotendeels samen. Wanneer haar vader weer een tijdje thuiskomt, is de sfeer niet echt heel gezellig. Zijn baan staat op de tocht en wanneer Liv bij toeval hoort dat haar vader ook een vriendin in Amerika heeft, staat haar wereld op zijn kop. Hoe kan haar vader dit doen?

Ondertussen moet ze nadenken over haar vervolgopleiding nu ze in het examenjaar zit en wat ze nu echt van Jasper vindt. Hij is leuk, maar is hij ook wel echt een type voor een relatie met haar?
Langzaamaan groeien de twee naar elkaar toe tot een gebeurtenis haar leven op zijn kop zet. Hoe zal Liv hiermee omgaan?

Liv moet als jongere een hoop keuzes maken, maar ook situaties meemaken die haar leven veranderen. Want hoe ga je om met de jongere vriendin van je vader? Hoe maak je een goede schoolkeuze?
Liefde, vriendschap, hoop, gevoelens, tegenslagen en doorzettingsvermogen zijn een aantal thema’s die Smedts in dit verhaal heeft verweven. Hierdoor leest het boek met een lach en een traan.

Het personage van Liv wordt goed beschreven. Je voelt mee met haar en de gebeurtenissen in haar leven. De overige personages worden wat minder beschreven en af en toe zijn deze zelfs wat oppervlakkig te noemen. Door de korte zinnen en korte hoofdstukken leest het verhaal zeer vlot en voor je het weet, wil je blijven doorlezen.

Kartonnen Sterren is een titel die goed is gekozen. Sterren komen regelmatig voor in het verhaal en elk hoofdstuk is versierd met veel sterren. Prachtig gedaan! Ik ben onder de indruk dat zo’n jonge auteur zo’n indrukwekkend verhaal weet te schrijven. Mijn jongste dochter van vijftien heeft het boek ook gelezen en zag veel herkenning in het verhaal. Ook zij vond dat het verhaal vlot las en ze was onder de indruk van Liv.

Smedts laat zien dat ze weet hoe ze een verhaal met de lezer kan delen. Er zijn nog puntjes ter verbetering, zoals de uitwerking van de personages zodat er nog meer diepgang ontstaat, maar voor een debuut is dit zeker een goed boek.

Kartonnen Sterren is een boek dat jongeren herkenning zal opleveren. Het is gewoon een lekker vlot geschreven boek dat de lezer met een brok in de keel het boek laat dichtslaan. Stiekem ben ik wel benieuwd hoe het nu verder met Liv zal gaan.

Het volgende boek van Smedts zal zeker op mijn te lezen lijst terechtkomen. Ik ben heel benieuwd naar haar vervolgwerk na dit veelbelovende debuut. 


★★★★
Titel: Kartonnen Sterren | Leesfragment | Auteur: Seren J. Smedts | Uitgeverij Hamley Books | Categorie: Young adult, debuut | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 275 pagina’s | ISBN13: 9789463967471 | Verkrijgbaar sinds: 13-10-20 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 26-11-2020 | Prijs: € 18.99 en e-book € 10.99 | Bestellen