Rosie hartje Jack


Recensie Rosie hartje Jack door Fany Van Hemelen:
Rosie hartje Jack is een waanzinnig mooie young adult.

Wanneer Jack, het vriendje van Rosie, als gevolg van zijn oncontroleerbare driftbuien moet verhuizen naar Brighton, is ze vastbesloten om hem te gaan zoeken. Net als zijn Rosie is Jack verloren zonder haar.

Citaat : “Ik stop jouw boos, Jack. En jij maakt mij sterk. Jij maakt mij Rosie.”

Dit klinkt als het begin van een romantisch young adult verhaal en niet bijster origineel, maar niets is minder waar. Rosie is namelijk een heerlijk hoofdpersonage dat voortdurend een glimlach op je gezicht tovert. Haar sprankelende persoonlijkheid spat van elke bladzijde af en haar manier om steeds weer op zoek te gaan naar het goede in elke persoon is hartverwarmend.

Misschien moet ik je vertellen dat Rosie een zestienjarig meisje is met het syndroom van Down, waardoor ze door de buitenwereld soms raar bekeken of gekwetst wordt. Het moedige verhaal van de zelfverzekerde en slimme doorzetter Rosie is zo mooi en herkenbaar. Het klopt dat zij dingen anders ziet dan wij, woorden letterlijk neemt en anders reageert, maar haar gevoel van liefde en haar heerlijk innemende karakter: “Dat is wie Rosie is en niet haar beperking.” Jack blijkt even verliefd op Rosie als zij op hem en ondanks zijn hersenbeschadiging, waardoor hij zwaar in de problemen kwam en Rosie zelfs niet meer mag zien, blijft hij wachten op haar.

 

Door Jack’s problemen heeft de papa van Rosie liever dat ze hem vergeet, omdat hij bang is dat zijn kleine meisje pijn gedaan wordt, maar wanneer Rosie postkaarten ontdekt met Jack’s adres, weet ze wat ze wil. Haar koppigheid, optimisme en vastberadenheid zijn zo ontroerend en toen ik eenmaal begon te lezen, kon ik het boek niet meer wegleggen. Ja, jammer genoeg wordt er van haar onwetendheid misbruik gemaakt, maar de aandoenlijke scènes waarin ze nieuwe mensen ontmoet die haar willen helpen, blijven vooral hangen. Haar stralende karakter en de lieve woorden van Jack maken me vrolijk.

Rosie hartje Jack is een debuut om te lezen en te herlezen, omdat als je eenmaal deze fantastische hoofdpersonages ontdekt hebt, je deze in je hart sluit en nooit meer vergeet. Misschien komt er ooit nog een vervolg, ik hoop het en kijk er ongeduldig naar uit.

Het boek gaat niet over hoe verschillend we wel zijn, maar net over hoe we allemaal verbonden zijn met elkaar. Iemand met Down of bijvoorbeeld autisme spreekt een bijzondere taal, maar binnenin zit een warm iemand met dezelfde verlangens en dromen als iemand met of zonder benen, intelligent of iets minder slim, met eender welke huidskleur en met of zonder thuis.

Met een prachtige mix van emotie en feel-good brengt Mel Darbon dit onvergetelijke liefdesverhaal tot leven. Voor dit boek put ze uit haar ervaring met het werken met mensen met het syndroom van Down en de kracht van haar liefde voor haar zwaar autistische broer. Voordat het verhaal verscheen, heeft ze dit ook laten proeflezen door mensen met Down en dit is een meerwaarde, omdat het verhaal echt vanuit hun beleving geschreven is.

De schrijfster is in het verleden ook geconfronteerd met pijnlijke opmerkingen rond haar broer. Ze voelde toen ook de angst en vragen bij mensen die met hen in contact kwamen. Rosie hartje Jack is haar inspirerende en bijzonder warme antwoord.

Rosie hartje Jack vertedert en heeft naast romantische herinneringen, humor en een portie verdriet vooral veel impact, doordat het aantoont dat vooroordelen dom en onnodig zijn. Dit boek is een afspiegeling van onze maatschappij en het toont op een prachtige manier hoe het anders kan en mag.

Liefde is universeel en door het kijken naar de wereld met de ogen van Rosie door haar reis en met de blik van Jack door zijn geschreven postkaarten, ontdek ik dat zij net zoals alle anderen zijn en op hun manier proberen om de wereld en elkaar mooier te maken. Door haar fijngevoelige en bitterzoete verhaal laat de auteur zien dat vrijheid en liefde, wat voor ons zo vanzelfsprekend is, niet zo evident is voor Rosie, Jack en alle andere mensen die niet binnen het gewone plaatje passen.

Rosie hartje Jack is een heerlijke young adult met een boodschap.

★★★★
Titel: Rosie hartje Jack | Auteur: Mel Darbon | Uitgeverij Blossom Books | Verkrijgbaar als: Paperback en E-book | ISBN13: 9789463491884 | Verkrijgbaar sinds februari 2020 | 352 pagina’s | Categorie: Young Adult | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 07-04-2020 | Prijs: Paperback €18,99, e-book € 9,99 | Bestellen