Tiny Pretty Things


Recensie Spitzen-serie 1Tiny Pretty Things door Sheila Vermeulen:
Op deze school kan je echt niemand vertrouwen.

Bette, Gigi en June hebben maar één doel. Ze willen de beste worden, hun droom waarmaken en hoofdrollen dansen. Alledrie behoren ze tot de beste danseressen van een gerenommeerde dansschool in New York. Maar uiteindelijk kan er maar één echt de beste zijn.

Bette heeft alles mee, tenminste zo lijkt dat. Ze moet opboksen tegen haar begaafde oudere zus en het is onmogelijk om te voldoen aan de strenge en onrealistische eisen van haar moeder.

Junnes moeder wil helemaal niet dat ze danst, ze wil dat June naar de universiteit gaat. Alleen met een hoofdrol kan ze voorkomen dat ze van school gehaald wordt door haar moeder.

Gigi is nieuw en komt behoorlijk zorgeloos over. Ze komt uit een warm gezin en is uitzonderlijk talentvol. Alles wat ze wil, is dansen! Maar niet iedereen is even blij met deze nieuweling.

“Ik laat niemand tegelijk met mij instappen. De lift schiet omhoog naar de elfde verdieping. Ik gooi mijn slaapkamerdeur open en daarna de badkamerdeur. En daar staat ze. Het meisje die ik het allerergst haat. Degene die ik het allerliefst wil slaan.” – Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton

Met zoveel concurrentie en nog meer ambitie is het haast onmogelijk om vrienden te maken. Te veel talent is gevaarlijk en de rivaliteit is moordend. Hoever zijn de danseressen bereid te gaan voor een hoofdrol?

Tiny Pretty Things van Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton is tragisch, pijnlijk en vals. Het vertelt het verhaal over een nietsontziende strijd om de beste te zijn.

Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton creëren een sfeer waarin alles op het scherpst van de snede gebeurt. De meisjes zijn vaak meedogenloos en hun acties zijn soms ronduit gevaarlijk. Alles moet wijken voor het dansen. Binnen deze omgeving moet de schijnbaar onbezorgde en sympathieke Gigi, als nieuweling, dubbel voorzichtig zijn.

Doordat het verhaal vanuit alledrie de danseressen wordt verteld, krijg je de gelegenheid om in de hoofden van deze meisjes te kruipen. Het geeft inzicht in al hun levens en het voorkomt dat je een te grote antipathie krijgt tegen een paar van deze personages.

Achter de glimlach en de façades gaat een hoop pijn schuil. De gemene acties verbergen onzekerheid en eigenlijk zijn de gemene meisjes vooral erg eenzaam, omdat ze niemand kunnen en durven te vertrouwen.

Je leest niet alleen over alles wat ze elkaar aandoen, maar je krijgt ook alles wat ze zichzelf aandoen mee. Eetstoornissen, misbruik van pillen of andere middelen en onvoorzichtigheid met hun eigen lichaam zijn geen uitzondering. Er wordt weleens gezegd dat het eenzaam is aan de top. In dit boek is het echter ook heel erg eenzaam op de weg naar de top.

Tiny Pretty Things is een lekker vals steekspel. Ieder antwoord roept weer nieuwe vragen op en omdat bijna niemand te vertrouwen is, roept iedere actie verdenking op. Na de laatste bladzijde zijn er nog een aantal open eindjes, waardoor je eigenlijk het liefst direct verder wil lezen. Ik geef dit boek 4 sterren.

★★★★
Titel:  Tiny Pretty Things | Serie: Spitzen-deel 1 | Auteur: Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton | Uitgeverij Blossom Books | Categorie: young adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 402 pagina’s | ISBN13: 9789463491587 | Verkrijgbaar sinds: maart 2020 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 02-05-2020 | Prijs: €18,99 – e-book €9,99) | Bestellen